Hatice Cengiz, fiancee of slain Saudi journalist Jamal Khashoggi, is seen during an interview with Reuters in London, Britain, October 29, 2018. REUTERS/Dylan Martinez

Vjerenica ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija, Turkinja Hatice Cengiz, smatra da su saudijske vlasti odgovorne za Khashoggijevo ubistvo i da bi trebale otkriti detalje kako bi počinioci mogli biti izvedeni pred lice pravde.

“Ovaj incident, ovo ubistvo se dogodilo u saudijskom konzulatu. Saudijske vlasti vjerovatno znaju kako se to ubistvo desilo. Oni moraju objasniti šta se dogodilo”, izjavila je Cengiz za Reuters.

Upitana da li smatra da su saudijski princ Mohammed bin Salman ili saudijska kraljevska porodica odgovorni za Khashoggijevo ubistvo, odgovorila je da i ona, kao i njena, turska vlada, žele da svi počinioci i nalogodavci budu kažnjeni u skladu sa međunarodnim pravom.

Objašnjenje Saudijske Arabije nije dovoljno
Dodala je da je nije kontaktirao saudijski prijestolonasljednik, niti bilo ko drugi iz kraljevske porodice kako bi joj izrazili saučešće.

Ona kaže da objašnjenje koje je pružila Saudijska Arabija nije dovoljno i da želi znati detalje, kao i ko je odgovoran za Khasoggijevo ubistvo.

Cengiz je rekla da je razočarana odgovorom SAD-a na ubistvo Khasoggija i da je očekivala od predsjednika Donalda Trumpa zadovoljenje pravde.

Khashoggi je ubijen 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijska Arabija uhapsila je 18 osumnjičenih za njegovo ubistvo, a Turska traži njihovo izručenje.

Tijelo ubijenog novinara još uvijek nije pronađeno.