Ćeranić: Rat za šerijatsku državu vodiće se u BiH


Rat za kalifat, državu uređenu po principima šerijata, vehabijski pokret neće više voditi u Siriji i Iraku, već će čekati pogodan momenat da za tu ideju ratuje na teritoriji BiH, a do tada će nastojati da ideološkom indoktrinacijom stekne što više sljedbenika, rekao je stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić.

Ćeranić ističe da je interpretacija islama iz šestog vijeka, ona koju su njegovali “učenjaci iz prve generacije muslimana”, jedina mjerodavna za pristalice ovog, koliko vjerskog, toliko i političkog pravca.

Ujedno, kaže on, pristalice pokreta, koji se progresivno razvija u nizu zemalja, ispoljavaju netolerantnost, često i agresivnost prema oponentima, potpuno uvjereni da je njihovo viđenje islamskog prava jedino ispravno.

“BiH je jedna od zemalja u kojima je ova radikalna ideologija pronašla plodno tlo. NJeni barjaktari bili su ratnici odreda `El mudžahedin`, pristigli u BiH iz više arapskih zemalja. `El mudžahedin` je poznat po zločinu – ritualnom odsijecanju glava srpskim vojnicima zarobljenim na Vozući kod Zavidovića. Drugi znak raspoznavanja bila je interpretacija islama strana bosanskim muslimanima, ali podržana od Alije Izetbegovića koji je `nove muslimane`, kako ih je nazivao, nudio domicilnom stanovništvu kao uzor u vjeri”, naveo je Ćeranić u tekstu za “Fond strateške kulture”.

On je dodao da su po okončanju rata, a shodno Dejtonskom mirovnom sporazumu, strani ratnici bili obavezni da napuste BiH, ali su, zahvaljujući političkoj podršci i sklopljenim brakovima na osnovu kojih su stekli državljanstvo, ostali da žive u izolovanim enklavama, zajednicama u kojima su praktikovali svoj način života.

“Nastavili su širiti vehabizam, koji je, zbog filozofije o stvaranju države zasnovane na šerijatu, u višenacionalnoj i višekonfesionalnoj zemlji kakva je BiH – veoma opasan. Vehabije danas ne možemo posmatrati kroz izdvojene enklave u kojima su, kako se vjerovalo, odvojeni od svijeta. NJihovi vjerski autoriteti stekli su obrazovanje i odbranili doktorate na prestižnim islamskim univerzitetima u DŽedi i Rijadu. S obzirom na to da je riječ o mlađim ljudima, koji za širenje vjere koriste društvene mreže i internet uopšte, ali i vjerska predavanja, interpretacija islama koju nude mladima je postala bliža od načina na koji ih vjeri uče imami i muftije, službenici Islamske zajednice”, ističe Ćeranić.

Prema njegovim riječima, oni su uspjeli stvoriti organizaciju paralelnu Islamskoj zajednici u BiH, a u nizu džemata /vjerske zajednice/ i mesdžida /objekti bez minareta u kojima se obavlja vjerski obred i ljudi podučavaju vjeri/ okupljaju sve više sljedbenika.

On je naveo da se pristalice vehabijskog pokreta u BiH ne odnose isto prema Islamskoj zajednici u BiH.

“Inicijativu koju je pokrenuo poglavar Islamske zajednice Husein Kavazović u pogledu ukidanja paralelnih mesdžida i džemata, različito tumače. Linija koju predvode DŽevad Gološ iz Mostara, Zijad LJakić iz Zavidovića i Adnan Mrkonjić iz Zenice, oštro se protivi namjeri reisa Kavazovića da zabrani rad ilegalnim džematima, koji su uglavnom registrovani kao nevladine organizacije.

Uprkos jasnim odredbama Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, ilegalni džemati su djelovali neometano za vrijeme mandata prethodnog poglavara Islamske zajednice Mustafe Cerića. Prema zakonu, bez saglasnosti Islamske zajednice nijedan mesdžid ne može biti osnovan. Stoga su ih i registrovali kao nevladine organizacije. Cerić je danas, uz Muamera Zukorlića, glavnog muftiju Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, najglasniji oponent Kavazoviću. Protivljenje politici Kavazovića oni su pokazali i prilikom inicijative o ukidanju vehabijskih džemata i mesdžida”, istakao je Ćeranić.

On je dodao da sa vehabijskim liderima u ime Islamske zajednice u BiH pregovaraju imami i muftije, a nakon isteka roka koji je Kavazović javno saopštio, 1. marta, onima koji se ne povinuju zabrani ilegalnog vjerskog rada, baviće se institucije BiH.

“Preostalo je još nepun mjesec dana da vidimo kakvo će reagovanje kod vehabijskih ideologa izazvati očekivana akcija nadležnih institucija BiH”, naveo je Ćeranić.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...