Nadam se da će vas ovo moje otvoreno pismo naći na odmoru od brige za Bosnom, Bošnjacima i Hrvatima, jer imate i previše briga oko Kosovu, oko demonstracija u Srbiji, oko posjete Putina i oko položaja Rusije u svijetu. Lijepi pozdrav iz zimskog Sarajeva, grada heroja koji uživa u slobodi bez srpskih granata sa okolnih brda, poručio je Cerić Vučiću.

Mustafa Cerić, koji je bio reisu-l-ulema Islamske zajednice u periodu od 1993. do 2012. godine, obratio se otvorenim pismom srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, “prijatelju Bošnjaka”, navodeći da je ovih dana čitao “Eneidu” od Vergilije, gdje piše: “Bojim se Danajaca i kad darove nose”.

Cerićevo pismo prenosimo u cjelosti:

Poštovani “prijatelju” Vučiću, odavno kanim da vam pišem, ali me uvijek u tome omete neka mala ili velika obaveza. I danas imam obaveza, ali me vaša zadnja izjava Bošnjacima: “Iskoristite to… Imate prijatelje u Beogradu i u Srbiji” tako dirnula da sam odgodio sve obaveze kako bi vam napisao ovo otvoreno pismo. Pismo je otvoreno, jer je i vaš poziv otvoren Bošnjacima da se obrate ili vrate Beogradu i Srbiji, jer tamo imaju prijatelje. Mislio sam da su Bošnjaci uvijek imali prijatelje u Beogradu, ali iz ovog vašeg poziva može se zaključiti da nisu.

Vi, zapravo, velite da Bošnjaci tek sada imaju “prijatelja” ili “prijatelje”, dok ste vi to što jeste: Predsjednik Srbije. Sjećaju se Bošnjaci i kralja Jugoslavije Aleksandra, koj im je slično govorio. Neki Bošnjaci su mu povjerovali, a mnogi nisu stigli, jer im se u međuvremenu dogodio genocid u Plavu i Gusinju. Vi zasada formalno niste srpski kralj Aleksandar, pa, stoga, ni vaš poziv Bošnjacima nije kraljevski, već vučiji, koji zvuči kao milostivi (Miloševićevski).

Kao Bošnjak, priznajem – to je velikodušno od vas da se na takav “prijateljski” način brinete o Bošnjacima. Mi nismo navikli na takve milostive pozive iz Beograda. Posebno ne kad vam je u Beogradu u gostima ili na srpskim slavama Milorad Dodik, koji trenutno sjedi u Predsjedništvu bosanske države.

Od Dodika u vašem ili u prisustvu vaših miljenika na TVRS-u ili na konferenciji za novinare mi slušamo iz Beograda samo prijetnje, psovke i uvrede na račun Bosne, Bošnjaka i svih ljudi zdrave pameti. Zato je ovaj vaš poziv za nas Bošnjake iznaneđenje, jer smo vidjeli da ste vi, Dodik i patrijarh srpski Irinej ovih dana bili zajedno k'o šipka i bubanj. A oni, Dodik i Patrijarh, nisu to što vi pričate. Posebno ovih dana dok su po Bosni orgijale četničko-fašističke pjesme i policijsko-vojne parade, koje su bile zastrašujuće za Bošnjake, kao i nekad u Srebrenici i u Banjoj Luci. Mi u tim slikama, odnosno srpsko-četničkim memima nismo vidjeli tog prijatelja(e) Bošnjaka o kojem vi pričate. To sve je nama Bošnjacima ličilo baš kao nekad u vrijeme milostivog Miloševića: “Svi Srbi u jednoj državi”.

Slučajno sam ovih dana čitao “Eneidu” od Vergilije, gdje piše: “Bojim se Danajaca i kad darove nose” (lat. “Timeo Danaos et dona ferentes”). Tako se Bošnjaci danas osjećaju nakon vašeg paternalskog poziva – “boje se negatora genocida i kad nude prijateljstva”.

Jer, Bošnjaci su se naslušali lijepih priča i lažnih poruka od nekadašnjeg jugoslovenskog kralja Aleksandra do sadašnjeg srpskog “kinga” Aleksandra. A jednom su Bošnjaci čak povjerovali da biste vi, sadašnji srpski “king” Aleksandar, mogli biti preteča makedonskom “kingu” Zajevu. Tome su se Bošnjaci žarko nadali, jer su opet naivno vjerovali da su srpska pamet, srpska politika i srpska vjera doživjeli istinsku katarzu nakon poraza srpskih ratnih pohoda od Slovenije, Hrvatske, pa onda srpskog genocida u Bosni i masakra na Kosovo.