Prvi put nakon presude Ustavnog suda Vlada FBiH je razmatrala mjere Kriznog štaba FBiH i odlučila da se produže postojeće mjere

Prije zvaničnog predstavljanja Plana cijepljenja protiv COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine, pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez na pres-konferenciji osvrnuo se na početak pandemije koronavirusa od marta prošle godine do danas.

– Potencirali smo rizična doba i prilagođavali mjere. To su bili praznici, ljetovanja. U velikoj mjeri se to poštovalo, uvijek imate procenat ljudi koji to neće poštovati. Mi možemo biti zadovoljni i zahvalni našem stanovništvu. Naša zemlja je među vodećim u ličnoj higijeni što je u ovome jako bitno – kazao je, između ostalog, Čerkez.

Kazao je kako je stanje zadovoljavajuće te da neće dolaziti do promjena mjera.

– Prvi put nakon presude Ustavnog suda Vlada FBiH je razmatrala mjere Kriznog štaba FBiH i odlučila da se produže postojeće mjere. Sve mjere ostaju iste – kazao je Čerkez.

Istakao je kako je FBiH osigurala sredstva i za ovu godinu u iznosu od 12 plus dva miliona, ako se omogući i drrektna nabavka.

– Stvorena je histerija oko ove vakcine, svi želimo da ona što prije dođe. Mi smo mala zemlja, FBiH radi svoj posao i spremna je da primi vakcine i krene u taj posao, a spremni smo i da nabavljamo još – istakao je Čerkez.

Izvor: avaz.ba