Češka razvojna agencija i CARE pokrenuli nou inicijativu za podršku najranjivijim kategorijama stanovništva

biscani.net

Udruženje građana “Budućnost” iz Modriče 2000. godine otvorili su sigurnu kuću u toj općini kako bi pomogli ženama i djeci koji su pretrpjeli bilo koji oblik nasilja. Od tada do danas, u sigurnoj kući boravio je veliki broj žena i djece ali novca za renoviranje i ulaganje u prostor nije bilo. Sve do 2018. godine kada je Udruženje apliciralo za novi projekat Češke razvojne agencije i CARE International.

Jelena Mišić iz Udruženja tvrdi da će kroz ovu inicijativu uspjeti obnoviti veliki dio onoga što je neophodno.

“Predloženi iznos za našu organizaciju je 12 500 KM i novac ćemo usmjeriti za sanaciju stolarije i za krečenje. Za naredni period još uvijek se pregovara, nemamo tačan podatak, ali pretpostavljamo da će biti oko 20 000 KM. Nadam se da ćemo moći nastaviti raditi s ovom populacijom i širiti naše kapacitete. Ovakav projekat nam mnogo znači, rijetko koji donator daje sredstva za sanaciju objekata.Svi imaju razumijevanja za ovu populaciju, ali konkretno za infrastrukturu nema baš toliko razumijevanja kao ni sredstava“ – istakla je Jelena Mišić iz Udruženja građana „Budućnost“ Modriča.

Sličnog mišljenja je i Dragan Joković, direktor UG „Otaharin“ iz Bijeljine koje se bavi promocijom obrazovanja romske populacije. Kaže da će grant od 16 000 KM usmjeriti, među ostalim, na zapošljavanje Roma u Bijeljini.

„Mi smo u ovoj prvoj fazi aplicirali za ravoj našeg socijalnog preduzeća odnosno plasteničke proizvodnje i za razvoj jedne nove usluge, a to je radno okupaciona edukacija za naše korisnike koji bi prvi put da se zaposle. Voljeli bismo im pružiti priliku da kroz stručnu obuku i pripremu razviju lične kompetencije da budu konkurentni na tržištu. To je nešto što vidimo da nedostaje u našem društvu“ – pojasnio je Joković.

Nemogućnost institucija vlasti u BiH da osiguraju adekvatnu socijalnu zaštitu marginaliziranim i socijalno ranjivim kategorijama stanovništva, rezultiralo je činjenicom da sve te kategorije nerijetko zavise upravo od organizacija civilnog društva, koje su im često jedini izvor edukacije, zaštite i pomoći.

Upravo zato, inicijativa za podršku najranjivijim kategorijama stanovništva implementira se u saradnji sa 7 bh. nevladinih organizacija s ciljem da one povećaju broj svojih usluga prema krajnjim korisnicima.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...