Makedonska policija dobija novu opremu za borbu protiv ilegalnih migranata Ilustracija
Češka šalje Sjevernoj Makedoniji specijalnu opremu za otkrivanje migranata

Novac će upotrijebiti za kupovinu dva broda, termovizije i specijalnih videokamera

Autor: Fena

Češka će u Sjevernu Makedoniju poslati specijalnu opremu za otkrivanje ilegalnih migranata u kamionima, a ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček predao je u Skoplju i poklon Vlade od milion eura za makedonsku pograničnu policiju i jedinicu specijaliziranu za suzbijanje ilegalne migracije. 

– Ovo nije prvi poklon Sjevernoj Makedoniji. Od 2016. godine pomažemo redovno. To je najbolji način da se zajedno borimo protiv fenomena kao što je ilegalna migracija ili organizirani kriminal – kazao je ministar Hamaček.

Novac će makedonska policija upotrijebiti za kupovinu dva broda, termovizije i specijalnih videokamera, a uz to će im češka policija dati na raspolaganje i specijalnu opremu za kontrolu kamiona, prenose srbijanski mediji saopćenje češkog MUP-a.

– Dogovorili smo se da ćemo staviti na raspolaganje našu policijsku opremu koja će omogućiti da se otkriju osobe sakrivene u kamionima, bez toga da se kamion mora otvoriti – rekao je Hamaček tokom obilaska graničnog prijelaza Bogorodica.

Češka računa da će i dalje slati kolegama u Skoplju pomoć na granici s Grčkom i češke policajce, kojih je već u nekoliko smjena od 2016. godine prošlo 974.

– Naša pomoć nije samo novčana, šaljemo i policajce – kazao je Hamaček i poručio kako su spremni pomagati sve dok Sjeverna Makedonija bude izložena migracijskim pritiscima.

(Autor: Avaz)