Češka šalje Sjevernoj Makedoniji specijalnu opremu za otkrivanje migranata


Makedonska policija dobija novu opremu za borbu protiv ilegalnih migranata Ilustracija
Češka šalje Sjevernoj Makedoniji specijalnu opremu za otkrivanje migranata

Novac će upotrijebiti za kupovinu dva broda, termovizije i specijalnih videokamera

Autor: Fena

Češka će u Sjevernu Makedoniju poslati specijalnu opremu za otkrivanje ilegalnih migranata u kamionima, a ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček predao je u Skoplju i poklon Vlade od milion eura za makedonsku pograničnu policiju i jedinicu specijaliziranu za suzbijanje ilegalne migracije. 

– Ovo nije prvi poklon Sjevernoj Makedoniji. Od 2016. godine pomažemo redovno. To je najbolji način da se zajedno borimo protiv fenomena kao što je ilegalna migracija ili organizirani kriminal – kazao je ministar Hamaček.

Novac će makedonska policija upotrijebiti za kupovinu dva broda, termovizije i specijalnih videokamera, a uz to će im češka policija dati na raspolaganje i specijalnu opremu za kontrolu kamiona, prenose srbijanski mediji saopćenje češkog MUP-a.

– Dogovorili smo se da ćemo staviti na raspolaganje našu policijsku opremu koja će omogućiti da se otkriju osobe sakrivene u kamionima, bez toga da se kamion mora otvoriti – rekao je Hamaček tokom obilaska graničnog prijelaza Bogorodica.

Češka računa da će i dalje slati kolegama u Skoplju pomoć na granici s Grčkom i češke policajce, kojih je već u nekoliko smjena od 2016. godine prošlo 974.

– Naša pomoć nije samo novčana, šaljemo i policajce – kazao je Hamaček i poručio kako su spremni pomagati sve dok Sjeverna Makedonija bude izložena migracijskim pritiscima.

(Autor: Avaz)

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...