Konzumiranje jabuka i ribe u toku trudnoće i tokom dojenja može spriječiti nastanak astme, ekcema i alergije kod beba, pokazala su istraživanja. To, međutim, ne znači da treba odmah preći na dijetu samo sa jabukama i ribama.

Studije su pokazale da žene koje jedu više od četiri jabuke sedmično imaju veće šanse da rode bebe koje neće bolovati od astme. Žene koje jedu ribu više od jednom sedmično rodit će djecu koja će imati 43 posto manje šanse da razviju ekcem u poređenju sa djecom žena koje nisu jele ribu.

Holandski naučnici su pratili 1 253 djece i njihove majke u periodu od prije rođenja do navršene pete godine života. Majke su popunile upitnik prije porođaja, a zdravlje i ishrana djece praćeni su poslije porođaja.

Djeca majki koje su jele više od četiri jabuke sedmično imala su 46 posto manje šanse da razviju simptome astme i 53 posto manje šanse da im bude postavljena dijagnoza astme. Smatra se da antioksidanti iz jabuka imaju zaštitnu ulogu.

Ukoliko majka isključivo doji svoje dijete najmanje tri mjeseca, značajno smanjuje rizik od nastanka astme, ekcema i alergije. To naročito važi za bebe visokog rizika za razvoj nekog od ova tri oboljenja. Ukoliko postoji problem s alergijom u porodici, majka treba isključivo da doji bebu najmanje šest mjeseci.

Izvor: avaz.ba


PROMO PLUS: Možda vas zanima i ovo: