Protest protiv migranata i izbjeglica na koji je pozvalo nekoliko desničarskih udruženja, među kojima su i učesnici takozvanih “narodnih patrola” koje su presretale migrante u centru Beograda, o čemu je MUP Srbije obavijestio nadležno Tužilaštvo, završen je u nedjelju uvečer protestnom šetnjom koju su organizatori nazvali “masovnom narodnom patrolom”, javlja Radio Slobodna Evropa.

Skup koji je počeo ispred Vlade Srbije gdje su organizatori u svojim govorima izrazili “zabrinutost zbog mogućeg naseljavanja migranata u Srbiji i vraćanja nazad onih koji su prošli kroz Srbiju”, završen je u Savamali, dijelu grada u kojem boravi najveći broj migranata pod vedrim nebom.

Učesnici su uzvikivali “Nećemo migrante”, “Srbija Srbima”, “Migrantima ograda, građanima sloboda”, ali i parole koje nemaju veze sa razlogom okupljanja, kao što su “Nema podela Kosova. Kosovo je srce Srbije” i “Ne damo svetinje”, navodi RSE.

Uprkos tome što je skup osiguravala policija, tokom šetnje je na prostorije Komesarijata za izbjeglice Srbije bačen kamen.

Prethodno su tokom govora ispred Vlade Srbije organizatori poručili da “ako država i policija ne mogu da zaštite državu, mi ćemo”. Oni su najavili da će nastaviti sa “narodnim patrolama” i u drugim gradovima Srbije u kojima borave migrante.

Učesnici protesta su razvili ispred Vlade Srbije transparent na kojem je na engleskom jeziku pisalo “Teroristi nisu dobrodošli” i “Nećete nas zamijeniti”.

Učesnici su nosili četnička obilježja i bedževe sa likom ratnog zločinca Ratka Mladića.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Četnička obilježja i poruke “Teroristi nisu dobrodošli” / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.