Sve smo više svjedoci čestih konflikata između učenika i profesora, u kojima ne baš rijetko dođe i do fizičkog nasilja, a sve zbog provokacija od strane učenika, na koje profesori često ne umiju da ne odgovore i ostanu smireni, pa ih njihova reakcija košta posla.

Tako je i Austriju ovih dana baš šokirao snimak iz Više tehničke škole u Beču, na kojem se vidi sukob profesora i učenika, gdje je na kraju profesor i pljunuo učenika.

Sve je počelo kada je učenik na času pustio preko mobitela Užičko kolo i počeo da igra u učionici. Incident se desio još početkom aprila mjeseca, a sve je okončano skandalom zbog toga jer je profesor pljunuo učenika, dok je još nekoliko đaka oko njega igralo Užičko kolo, a drugi su učenici nesmetano motali cigare, te na drugi način provocirali profesora.

Prema istrazi, prvo je nastupio verbalni sukob između učenika i profesor u kojoj je profesor tražio da učenik napusti razred, a kada je ovaj odbio u čitavu raspravu se agresivno uključilo još nekoliko učenika. Sve je eskaliralo kada je profesor pljunuo jednoga učenika, da bi tada učenik nasrnuo na profesora, ali tu se snimka i prekida.

Na društvenim mrežama se pojavio snimak na kojem je vidljivo da je nesretni profesor i prije bio žrtva provokacija i verbalnog vrijeđanja, ali i pored toga, škola je odlučila da profesoru da otkaz, a da samo istraži ponašanje pojedinih učenika.

To je sve odmah dobilo i političke konotacije, jer opozicija sada optužuje vlast da je ona kriva za veoma lošu situaciju u školstvu i u obrazovnom sistemu uopšte.


PROMO PLUS: Možda vas zanima i ovo: