CIJELI GRAD U NEVJERICI, TUZI I TIŠINI: Proglašen Dan žalosti u Žepču nakon smrti troje mladih


U centru Žepča sinoć su upaljene svijeće u znak žalosti zbog smrti troje mladih iz ovog mjesta. A načelnik Općine Žepče Mato Zovko proglasio je danas Dan žalosti na području te općine.

Cijeli grad je u nevjerici, tuzi i tišini.
Podsjetimo, u petak uvečer, pola sata iza ponoći u mjestu Goliješnica na magistralnom putu M-17 došlo je do teške saobraćajne nesreće u kojoj su poginuli dvadesetogodišnjaci Oliver Hrkać, Monika Antolović i Nevena Mijić, svi iz Žepča.

Troje prijatelja u vozilu “mercedes” udarilo je u terenac “land cruiser” u kojem su povrijeđene dvije osobe. U vezi ovog tragičnog događaja pokrenuta je istraga.

Dan žalosti obilježava se spuštanjem zastave na pola koplja na zgradi Općine, javnim preduzećima i ustanovama kojim je osnivač Općina Žepče. Zabranjeno je održavanje programa javnog, kulturnog i zabavnog karaktera.

Pored toga, ne emituje se muzika u ugostiteljskim objektima, dok elektronski mediji sa područja Općine Žepče svoje programske šeme trebaju prilagoditi Danu žalosti.

***

“Moja Nevena je napustila tijelo… Moja hiperaktivna ljepotica…”, napisala je beskrajno tužna Nataša Mijić iz Žepča, sestra jedne od tri žrtve stravične nesreće na magistralnoj cesti u žepačkoj Galijašnici.

Osim Nevene Mijić (19) iz Orahovice, živote su izgubili i njen donedavni kolega u Srednjoj mješovitoj školi Oliver Hrkać (19) iz Tatarbuđaka te najbolja prijateljica Monika Antolović (18) iz Goliješnice, učenica završne godine Srednje medicinske škole, čija je kuća udaljena svega 200 m od mjesta pogibije. Nesreća se dogodila u 23.15 sati. Vatrogasci su njihova beživotna tijela čitavu noć izvlačili iz smrskanog vozila.

– Već trideset godina radim ovaj posao, ali takvo što još nikad nisam vidio. Rezali smo pola mercedesa, od motora, šasije, vrata…, kako bismo došli do poginulih. Stravičan prizor. Unatoč zračnim jastucima, nije im bilo spasa. Prvo smo uspjeli doći do Monike na zadnjem sjedištu, a dugo potom i do vozača Olivera, kao i Nevene koja je sjedila do njega. Užasan prizor. Takvo šta nisu vidjeli ni policajci, a ni doktori – kaže nam Ivica Nikolić, vođa vatrogasaca, koji su gotovo sat vremena izvlačili i teško povrijeđenu Enisu Bekto (43) iz Goražda, vozačicu iz drugog vozila, toyote land cruiser, austrijskih oznaka GS235AW, koja je zbog polomljenih ekstremiteta i povreda grudi i trbuha bolno zapomagala te ponavljala: “Jel mi živo dijete?”

Tada su njen također teško povrijeđeni 11-godišnji sin Ermin i sauputnica Bisera Bekto (49) već bili na putu prema zeničkoj bolnici. I oni su bili pri svijesti. Majka i sin su, nakon operativnog zahvata, na kraju zajedno završili na Odjelu intenzivne njege na uređajima za disanje, dok je Bisera s polomljenim nogama smještena na Odjel traumatologije.

– Za razliku od vozačice, njih dvoje su do našega dolaska uspjeli izvući na druga vrata i do Hitne odvesti automobilima. Udar je bio upravo sa strane vozačice pa je ona i ostala zarobljena – objasnio je Nikolić čiji je sin također bio školski kolega dvoje stradalih, Nevene i Olivera. Oliver je pri velikoj brzini, najvjerojatnije pri pretjecanju, nadomak svoga doma mercedesom (E-70-M-070) udario u terenca iz suprotnog smjera.

– Tri prekinute mladosti, najbolji prijatelji, bili su na pragu života i uzor u društvu. Bili su odlikaši, veseli i puni života, kao i većina njihove generacije. Sjećam se kako je Nevena bila aktivna i van škole, kao članica Crvenog križa i glumica Dječjeg kazališta “Franjo Kovačević Francika”. Ova tragedija potresla je cijelo Žepče, i ta tuga nikako se ne može opisati, istakao je jedan od njihovih profesora.

Načelnik općine Žepče Mato Zovko kazao je kako je ovo velika tragedija za cijelu lokalnu zajednicu.

Prema statusima s FB, Oliver je 29.01. napunio 19 godina i proslavio rođendan s prijateljima. U društvu je, prema navodima, uvijek bio pozitivan, onaj koji je svima izmamljivao osmijeh na lice, kada nikome drugom to nije polazilo za rukom. Nakon srednje škole, odlučio je pomagati svome ocu koji je drvosječa i autoprevoznik, ali…

I za dvije njegove prijateljice svi imaju samo riječi hvale.

– Još puno neodsanjanih snova, ispunjenih planova i osmijeha je ostalo iza njih. Uz školske obveze, Monika je bila aktivna odbojkašica u ŽOK Žepče, dok je Nevena volontirala u Crvenom križu, a baš na dan pogibije položila je i stručni ispit za njegovateljicu.

I čitav goraždanski kraj je ostao zatečen strašnom viješću o stradanju njihovih sugrađana, a povrijeđena Enisa Bekto, generalna direktorica kompanije Bekto Precisa, slovi kao jedna od najbogatijih žena u Bosni i Hercegovini.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...