Mnogi korisnici se brinu da će punjenje mobitela malo po malo tokom dana oštetiti bateriju…

No, kako kažu iz tvrtke koja proizvodi baterije Cadex, baterije su osjetljive na ‘stres’ kojem ih izlažemo i kako bi se taj stres umanjio, oni daju četiri upute za punjenje mobitela i održavanje zdravlja baterije.

1) Kada se mobitel napuni do kraja, odmah izvadite punjač iz utičnice

Dugoročno gledano, ako vaš mobitel ostane uštekan nakon što se napuni do kraja, kao što je to često slučaj kada punite bateriju preko noći, to je za vašu bateriju loše.

Naime kada se mobitel napuni do kraja, on nastavlja crpiti struju kako bi ostao na 100 posto što stavlja veliki stres na bateriju, postepeno uništavajući kemiju koju sadrži. Savjet je ištekati punjač čim se mobitel do kraja napuni.

2) Pokušajte nikada ne napuniti mobitel do kraja

Litij-ionske baterije se ne moraju do kraja puniti te to čak nije niti poželjno. Dapače, bolje je ne napuniti bateriju do kraja jer visoki napon napreže bateriju.

Ovo se možda čini kontraintuitivno ako nastojite zadržati bateriju punom cijeli dan, međutim samo uštekajte mobitel na punjenje tijekom dana kada god stignete i sve će biti u redu.

3) Uštekajte mobitel u struju kada god možete

Ispada da su baterije u našim mobitelima sretnije kada ih se puni malo pomalo tijekom dana umjesto jednom. Punjenje mobitela kada ostane bez 10 posto baterije je idealno, no nije praktično za većinu korisnika stoga je najbolje puniti mobitel malo pomalo kada god stignete.

4) Zadržite mobitel hladnim tokom punjenja

Baterije u pametnim telefonima su osjetljive i sam Apple sugerira da je najbolje maknuti s mobitela sve vrste maski i gelova kada se pune. Ako primijetite da se mobitel značajnije ugrije prilikom punjenja, odmah skinite sve dodatke koje imate za njega.

Više saznajte na izvornom linku: – CIJELO VRIJEME POGREŠNO PUNITE SVOJ MOBITEL, ZATO VAM BATERIJA KRATKO TRAJE: Ovaj trik će vas spasiti, NISMO IMALI POJMA! / (novi.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.