Cijene brašna će se nakon RS povećati i u FBiH, poznato i kada

Mojusk.ba

Najdalje za 10 dana građane u Republici Sprskoj će na policama maloprodajnih objekata dočekati veće cijene brašna i pekarskih proizvoda, otvoreno su ovih dana najavili mlinari u manjem bh. entitetu.

Neće to, obećavaju mlinari, biti drastično povećanje ali će kažu proizvodi na čiju cijenu direktno utječu troškovi transporta biti skuplji za pet do deset posto.

Poskupljenje u RS

Nedostatak kvalitetne pšenice glavni je razlog što je od žetve do danas ova žitarica poskupjela za 20 posto, što će dovesti i do poskupljenja brašna. Mlinari već prave kalkulacije, javio je sinoć RTRS.

RS: Brašno će poskupiti početkom septembra

Ekipa portala Radiosarajevo.ba istražila je kakva je situacija na tržištu Federacije i da li građani Bosna i Hercegovine imaju razloga za paniku, te da li se očekuje novi udar na budžet potrošača.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u FBiH, u razgovoru za naš portal kazao je da razloga za paniku nema, jer Bosna i Hercegovina sa tržišta Rusije i Ukrajine uvozi 80 posto pšenice i da će se tih neophodnih 20 posto nadoknaditi dodatnim uvozom.

On je podvukao da je urod pšenice u Bosni i Hercegovini ove godine totalno podbacio, ali da nema razloga za velika poskupljenja.

„Država je tu da sve ovo regulira. Ove godine rod pšenice je podbacio. Lošeg je kvaliteta, zbog kiše je ranije sazrela i teško da se može koristiti i za stočnu upotrebu. Tih neophodnih 20 posto će se nadoknaditi uvozom, tako da ne bi trebalo da dođe do većih cijena brašna u FBiH“, dodao je Bićo.
Hasan Nezić, vlasnik Mlina, jedne od najvećih kompanija koja se bavi proizvodnjom brašna u BiH iz Gradačca, za Radiosarajevo.ba je potvrdio da treba očekivati poskupljenje brašna u Federacije BiH.

“U ovom trenutku je veliki nedostatak kvalitetne pšenice, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu. Mi uzimamo pšenicu iz Srbije, Hrvatske i Mađarske. Sada je došla vijest da i Mađarska nema dovoljno količina. Srbija je već poskupjela prema svima, pa i prema BiH. Povećanje cijene je nekih 15 eura po toni u odnosu na prethodnu godinu. Malo se dižu tenzije, a moje predviđanje je da će ovakva cijena brašna ostati u FBiH do Nove godine. Početkom 2019. se može očekivati da dođe do poskupljenja. To će se znati kada bude poznati urod kukuruza“, naglasio je Nezić.

I on je, kao i Bićo, kazao da je urod pšenice u BiH totalno podbacio.

„Ova koju imamo, nije za ljudsku ishranu. Kiše su uništile urod. Može za koristiti za stočnu ishranu. Nema razloga za strah od pojave aflatoksina u mlijeku, jer se on više pojavljuje u kukurzu nego u pšenici. Hemijske analize koje mi obavljamo, pokazuju da je sve u redu. Pratit ćemo situaciju i učiniti sve da ovo poskupljenje ne osjete mnogo potrošači u FBiH“, dodao je Nezić.

Razlog za rast cijena

Mehmed Poričanin, član Udruženja pekara FBiH, smatra da može doći do porasta cijene brašna za jedan do pet feninga i to ne bi trebalo da utiče na cijenu hljeba.

„Daleko su veći drugi problemi, odnosno nameti koje država stavlja na teret pekarima i drugim privrednicima i to bi mogao da bude realan razlog za rast cijena. Još nema naznaka da bi moglo doći do rasta cijena. Ako bi brašno poskupjelo recimo za 10 feninga i više, onda bi to bio realan razlog za rast cijene pekarskih proizvoda“, podvukao je Poričanin.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...