Od danas, 23. oktobra, počeo je teći trodnevni rok za podnošenje primjedbi političkih subjekata za ponovno brojanje glasova osvojenih na Opštim izborima u Bosni i Hercegovini. Naime, Centralna izborna komisija (CIK) BiH juče je utvrdila i objavila izborne rezultate.

Predsjednik CIK-a Branko Petrić rekao je da prijave mogu podnositi predstavnici političkih subjekata i nezavisni kandidati, posmatrači i opštinske komisije.

“Zahtjev za ponovno brojanje treba sadržavati razloge zašto se traži brojanje, član zakona koji je prekršen i objašnjenje kako bi to moglo uticati na rezultate izbora, a sve druge podneske bez potrebnih objašnjenja CIK će odbaciti “, objasnio je Petrić.

Odluka o utvrđivanju izbornih rezultata za sve nivoe vlasti parlamentarnih izbora donesena je na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu, a rezultati su objavljeni dva dana prije utvrđenih rokova, iako je ovaj put bilo mnogo više posla na utvrđivanju rezultata, kazali su iz CIK-a. Petrić je podvukao da su rezultati na web stranici CIK-a i sadrže tabelarni prikaz, ali da će raspodjela mandata biti objavljena nakon objave potvrđenih rezultata kako ne bi bilo eventualnih promjena.

Prema sadašnjim rezultatima, izabrano je potrebnih 518 mandata za koje su se takmičili kandidati. Za Narodnu skupštinu Republike Srpske nedostaju po jedan Bošnjak i Hrvat, dok za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Federacije BiH nedostaju tri poslanika iz reda Srba.Kada su u pitanju kantonalne skupštine izabrani su svi potrebni poslanici, te je moguće popuniti klubove u Domu naroda Federalnog parlamenta, sve osim Kluba Srba, jer je od potrebnih 17 izabrano njih 15, zaključio je Petrić.

Postoje još određene nedoumice u vezi sa vraćanjem mandata od strane nosioca lokalnih vlasti u BiH.

CIK BiH: Kako zahtijevati ponovno brojanje – postupak

Procedura podnošenja zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića propisana je odredbama člana 5.30 Izbornog zakona BiH. Centralna izborna komisija BiH naređuje ponovno brojanje glasačkih listića ako utvrdi da je učinjena povreda Izbornog zakona BiH i da ta povreda utiče na dodjelu mandata.

U skladu sa odredbama navedenog člana Izbornog zakona BiH nakon što Centralna izborna komisija BiH utvrdi i objavi izborne rezultate, opštinska izborna komisija, ovjerena politička stranka, koalicija, ili nezavisni kandidat, mogu zahtijevati da Centralna izborna komisija BiH ponovno broji glasačke listiće u određenim izbornim jedinicama u kojima su se politička stranka, koalicija ili nezavisni kandidat kandidovali za izbore, s tim da opštinska izborna komisija može zahtijevati da Centralna izborna komisija BiH ponovno broji glasačke listiće na biračkom mjestu u njenoj opštini.

Iz komisije kažu da i akreditovani posmatrač ali i grupa od 50 ili više birača mogu zahtijevati da Centralna izborna komisija BiH ponovno broji glasačke listiće na biračkom mjestu na kojem je bio posmatrač, odnosno koji su glasali na istom biračkom mjestu, može zahtijevati da Centralna izborna komisija BiH ponovno broji glasačke listiće na biračkom mjestu na kojem su glasali.

Centralna izborna komisija BiH može razmatrati zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića, ukoliko je zahtjev podnesen u pisanoj formi i da ga je potpisao akreditovani posmatrač, grupa od 50 ili više birača koji su glasali na istom biračkom mjestu, nezavisni kandidat, predsjednik političke stranke ili bilo koji od predsjednika političkih stranaka koje su formirale koaliciju, ili općinska izborna komisija, ukoliko su u zahtjevu tačno navedene činjenice koje opravdavaju ponovno brojanje, uklјučujući članove Izbornog zakona BiH koji nisu poštovani ili su prekršeni. Dalje, u zahtjevu mora biti naveden približan broj glasačkih listića za koje se vjeruje da nisu ispravni. U zahtjevu mora biti navedeno kako bi ta povreda zakona uticala na izborne rezultate te da mora biti podnese u roku od tri dana od utvrđivanja izbornih rezultata. Centralna izborna komisija BiH može i po službenoj dužnosti narediti ponovno brojanje glasačkih listića.

Vehid Šehić, stručnjak za izborno zakonodavstvo i bivši član Centralne izborne komisije kaže za BUKU da je jako bitno da svaki zahtjev i prigovor moraju biti potkrijepljeni određenim dokazima kako bi CIK donijela odluku da se otvaraju vreće sa određenih biračkih mjesta.

“Treba sačekati, teško je predvidjeti kako će CIK udovoljiti zahtjevima i prigovorima. Sad je veliki teret i na političkim subjektima, ali očekujem da i CIK savjesno i odgovorno obavi ovaj jako bitan dio izbornog procesa iz prostog razloga što smo svjedoci mnogih nepravilnosti prije samih i na dan izbora. Opšti je stav je da su ovi izbori bili najnepošteniji dosad” ističe naš sagovornik.

Dodaje kako je je bilo mnogo zloupotrebe u prvom redu od strane političkih subjekata, jer oni su imali glavnu ulogu kod izbora članova biračkih odbora, što se dešavalo prije izbora, ali i na dan održavanja izbora.

“Treba napraviti dobru analizu jer i tamo gdje je bilo sve u redu postoje naznake da se ipak radi o određenim manipulacijama, jer mnogi kandidati u određenim izbornim jedinicama dobili su ogroman broj preferencija, preko 90% , što upućuje na zakljucak da su neki nesavjesni članovi biračkih odbora dodavali preferencije određenim kandidatim kako bi na takav način pomogli da uđu u zakonodavnu vlast” naglašava Šehić.

Iz političkih partija kažu kako će zahtjevi biti podneseni Centralnoj izbornoj komisiji.

PDP će uputiti zahtjev za ponovno brojanja glasačkih listića, potvrđeno je za BUKU iz ove partije.

“Smatramo da je bilo dosta nepravilnosti u izbornom procesu, od tog da na pojedinim mjestima naši članovi odbora nisu bili u mogućnosti da prate brojanje, bilo dopisivanja za pojedinačne kandidate, takođe su bili ubačeni falsifikovani listići i drugih nepravilnosti koje smo mi sve zabilježili i uputili CIK-u i smatarmo da je bitno da bude ponovno brojanje glasova” rekla je za BUKU Anja Petrović, porparolka Partije demokratskog progresa.

On je potvrdila za naš portal da će se tražiti ponovno brojanje glasova za sve nivoe, a da će se posebno insistirati na brojanju listića za pojedinačne funkcije – za srpskog člana Predsjedništva i Predsjednika RS.

I iz Srpske demokratke stranke potvrdili su nam da će sve procedure ispoštovati te da će i oni uputiti zahtjev za ponovnim brojanjem listića

“Srpska demokratska stranka će prema zakonom predviđenim procedurama i u zakonom predviđenim rokovima uputiti prigovore Centralnoj izbornoj komisiji koji se tiču očiglednih neregularnosti i izbornih prevara tokom izbornog dana a najviše u procesu prebrojavanja glasačkih listića po okončanju glasanja. O sadržaju prigovora javnost će biti blagovremeno obavještena” naveo je Stevan Salatić, šef sektora za medije i politiku za portal BUKA.

Politički analitičar Almir Terzić već nekoliko ciklusa prati izbore u BiH a za BUKU tvrdi kako će sasvim sigurno uslijediti veliki broj zahtijeva za ponovno brojanje glasačkih listića. Ističe kako će prvenstveno to tražiti stranke koje nisu ostvarile željene rezultate, ali više kako bi imali pokriće da su pokradeni nego što stvarno misle da će se nešto promijeniti.

Interesantno je, dodaje, da prebrojavanje glasova traže samo stranke kada izgube i to za one nivoe vlasti gdje nisu ostvarili željeni rezultat. Priča o krađi glasova posebno kada je u pitanju RS pada u vodu, ističe naš sagovornik.

“Naime, ako su glasovi i pokradeni bilo bi logično da se to uradi za vodeću stranku SNSD, a ne u korist DNS-a ili Socijalističke partije. Također, kako to da je pokraden SDS, a nije PDP koji je ostvario bolji izborni rezultat nego prije četiri godine. A, kada je u pitanju ponovno brojanje glasova to košta. Tako je potrošeno 120 hiljada KM prije osam godina a utvrđeno je da je samo 5 glasova bilo u korist Ivanića u odnosu na Radmanovića, a rezultat nije promijenjen. Prije četiri godine u postupku ponovnog prebrojavanja glasova 57 glasova se novim prebrojavanjem pronašlo da nije uvršteno u korist Cvijanović u odnosu na Ivanića, ali rezultat nije promijenjen” naglašava on.

Kaže da sada kada je razlika više desetina hiljada teško da se može očekivati bilo kakva promjena nakon ponovnog prebrojavanja glasova.

“Opoziciji u RS bi bilo daleko svrsishodnije da se konkretno počnu baviti poslom. Neće valjda naredne četiri godine svoga djelovanja bazirati da su pokradeni?!” zaključuje Terzić za BUKU.