CIK u izbore ulazi s penzionerom: Stjepan Mikić bi po zakonu trebao biti penzionisan

klix.ba

Član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Stjepan Mikić (69 godina) stekao je uslove za penzionisanje. Radni odnos Mikića u CIK-u trebao je prestati po sili zakona danom kada je navršio 65 godina.

Centralna izborna komisija BiH u izbornu godinu ušla je svjesna činjenice da jedan od članova CIK-a po sili zakona treba biti penzionisan, odnosno da se već duže vrijeme nezakonito nalazi na poziciji člana komisije zadužene za izborne procese u BiH.

Na ovu nezakonitost upozorio je Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine koji je u Izvještaju o finansijskoj reviziji Centralne izborne komisije BiH za 2017. godinu naveo da se uvidom u spisak zaposlenih i imenovanih osoba u komisiji može konstatovati da jedan član komisije ispunjava uslove za penzionisanje u skladu sa Članom 71. Zakona o radu u institucijama BiH, jer je navršio 65 godina.

“Zakonom o radu u institucijama BiH je definisano kako radni odnos prestaje po sili zakona kad zaposlenik navrši 65 godina života i najmanje 20 godina staža osiguranja ili 40 godina staža osiguranja neovisno o godinama života. Uvidom u evidencije o radnom stažu zaposlenih, koje se vode u komisiji, uočeno je da je imenovani član komisije, pored gore navedenog uslova za penzionisanje, u septembru 2017. godine napunio i 40 godina radnog staža”, piše u revizorskom izvještaju.

Riječ je o Stjepanu Mikiću koji je ranije bio angažovan kao šef kabineta člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragana Čovića. Mikić je kao istaknuti HDZ-ov funkcioner obnašao i dužnost zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Za člana CIK-a izabran je 2005. godine, a mediji su tada podsjećali da je Mikić ranije kao potpredsjednik HDZ-a BiH smijenjen zbog učešća u stvaranju “Hrvatske samouprave”.

Posebno je zanimljivo što CIK, iako je bio svjestan činjenice da je Mikić stekao uslove za penziju, još uvijek nije raspisao konkurs za izbora člana CIK-a iz reda hrvatskog naroda.

U ovom trenutku Mikić očito djeluje kao nelegalni član CIK-a i u tom svojstvu će se, prema svim procjenama, zadržati do kraja predsjedničkih i parlamentarnih izbora, a poznavajući političku situaciju u BiH, vjerovatno i duže.

Naime, Član 2.15 stav 4. Izbornog zakona BiH jasno kaže da ukoliko članu CIK-a mandat ističe u izbornom periodu (period od dana raspisivanja do dana potvrđivanja rezultata izbora), mandat mu se produžava do isteka izbornog perioda, odnosno do potvrđivanja rezultata izbora, što bi trebalo da bude oktobar ove godine.

O tome koliko se neozbiljno doživljava kompletan izborni proces dovoljno govori činjenica da političke stranke, bile one dio vlasti ili opozicije, uopće ne zanima da li se na mjestu člana CIK-a nalazi neko ko je davno trebao biti penzionisan.

Prema Izbornom zakonu BiH, članove CIK-a imenuje Komisija za izbor i imenovanje. Riječ je o komisiji koja ima sedam članova, od kojih dva imenuje predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH iz reda članova vijeća, tri imenuje Administrativna komisija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz reda članova komisije iz Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i dva imenuje predsjednik Centralne izborne komisije
BiH iz reda članova CIK-a.

Komisija za izbor i imenovanje člana CIK-a u ovom slučaju nije ni osnovana pa tako ni VSTV, ni Administrativna komisija Zastupničkog doma PBiH, ni sam CIK nisu ni delegirali članove. Jedne godine, kada se vlasti napokon sjete da legalizuju rad CIK-a tako da nijedan član izborne komisije ne bude u sukobu sa zakonom, u skladu sa svojom procedurom, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine imenovat će članove CIK-a s liste kandidata.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...