Ministra sigurnosti BiH Selmo Cikotić i pecijalni predstavnik za migracije i izbjeglice pri Vijeću Evrope Drahoslava Štefaneka razgovarali su danas o migrantskoj krizi u našoj zemlji.

Vijeće ministara BiH danas je donijelo odluku da se tekst sporazuma o readmisiji s Pakistanom i pratećeg protokola uputi Parlamentu BiH na ratifikaciju.

– BiH je jedina u regionu potpisala takav sporazum i za sada samo s Pakistanom. Implementacija neće biti laka i jednostavna jer nije lako identificirani sve osobe i napraviti listu. Zatim diplomatska predstavništva u BiH moraju potvrditi identitet svih tih osoba. Sve u svemu, samo potpisivanje ugovora o readmisiji je vrlo bitno. Ako to uspijemo napraviti s Afganistanom, Bangladešom, Egiptom i Marokom to će biti odlično i jedan korak naprijed u rješavanju migrantske krize u BiH – rekao je Cikotić.

Transport migranata
Cijeli proces može trajati i do tri mjeseca.

– Ako hoćemo transportovati 100 migranata, treba nam 200 specijalaca. Pilot ima pravo pogledati u putnike prije leta i reći da to nije siguran let i da ne želi letjeti. I niko ga ne može natjerati da leti – rekao je Cikotić.

On je kazao i da se ne treba očekivati da će brojni migranti u jednom valu proći dalje ka zemljama EU, niti ih se može upakovati i odvesti do zemalja njihovog porijekla.

Konstruktivan sastanak
Štefanek je nakon sastanka izjavio da je današnji razgovor bio ipak konstruktivan.

– Želim reći da cilj mog dolaska nije otvaranje kampa Bira, kako se pisalo, i da ima drugih alternativnih lokacija. Vrlo brzo će organi i institucije BiH čuti mišljenje i stavova Vijeća Evrope. Iako smo imali usaglašene stavove, treba podvući kako je ovo mukotrpan proces. Napredujemo, ali je pred nama još dosta posla – rekao je.

Izvor: Avaz.ba