Kako javlja RTVUSK, Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH, zajedno sa delegacijama stigao je na Lipu kako bi obišao migrante koji se tu nalaze.

Podsjećamo, Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler i ambasadori Njemačke, Italije i Austrije u našoj zemlji, zatražili su jučer od državnog ministra sigurnosti Selme Cikotića hitno rješavanje migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu, posebno na području kampa Lipa.

Zajedno sa načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem, direktorom Službe za poslove sa strancima Slobodanom Ujićem, premijerom USK Mustafom Ružnićem, gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, te predstavnicima Delegacije EU i IOM-a obilaze šatore i kontjenere koje su postavili pripadnici OSBiH, a u kojem trenutno borave migranti koji su, prema odluci Vijeća ministara BiH, trebali biti smješteni u Biru.

Migranti proteklih dana odbijaju hranu u znaku protesta, dok nekoliko hiljada građana u ovim trenucima je okupljeno ispred Bire, koja je odlukom Vijeća ministara proglašena kampom.

Izvor: Biscani.net