Novoimenovani ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić danas će početi dvodnevnu posjetu Unsko-sanskom kantonu u kojem vlada haotična situacija zbog velikog broja migranata na ovom području.

USK, 11. augusta – Ovo je ujedno njegova prva posjeta Krajini čiji zvaničnici vape za pomoći države, a samim tim i ministra sigurnosti. Cikotić je 23. jula imenovan za ministra sigurnosti BiH. On je tada rekao da će pitanje ilegalnih migranata biti prvo kojim će se baviti po preuzimanju dužnosti.

Prema protokolu, on bi se trebao sastati s premijerom USK Mustafom Ružnićem te gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem. Također, predviđen je i obilazak kampa za prihvat migranata Lipa.

Vlasti i stanovnici Unsko-sanskog kantona tvrde da su na udaru migranata i da zvaničnici na nivou BiH ništa ne poduzimaju da ovaj problem bude riješen, te da najveće posljedice migrantske krize trpi upravo ovaj kanton.

Ono što lokalne vlasti zabrinjava jeste sve veći broj migranata u gradskim područjima Bihaća, Velike Kladuše i Cazina. Procjenjuje se kako je situacija teža nego prošle godine.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić u više navrata je isticao kako se neće tolerisati povećano prisustvo migranata u gradskim zonama te da će lokalne i kantonalne vlasti uskoro pristupiti formiranju sabirnog kampa za migrante po uzoru na Vučjak.

Izvor: klix.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.