Vlasnik firme za čišćenje Will Lankston tvrdi da pranje patika u veš mašini nije najbolja ideja.

U mašini se može uništiti ljepilo koje drži patike, čak i ako ih perete samo hladnom vodom.

Savjetujem vam da ne perete svoje patike u veš mašini i da ih nikako ne stavljate u sušilicu. Toplina ih može zgužvati i uništiti ljepilo koje iz drži. U sušilici se pak mogu stisnuti, ovisno o tome od kojeg su materijala – rekao je za Daily Mail.

Umjesto pranjem u perilici, patike možete očistiti nježnim pranjem na ruke.

Lankston je potvrdio i stari mit da će peškiri biti nježniji ako se s njima u sušilicu veša ubaci teniska loptica.

Ako želite da vam peškiri budu nježni, preporučujem da ubacite lopticu prije sušenja. Možete je ubaciti i s pernatim jaknama, jastucima i svime što treba dobro natresti dok se suši. Teniska loptica pomaže da se veš brže osuši – rekao je.

Tvrdi da “čišćenje” traperica u zamrzivaču nije moguće, već preporučuje da ih operete nakon pet nošenja te da ih izvrnete prije pranja kako biste usporili njihovo izbljeđivanje.

Iako nam se čini da je veš čišći s malo više deterdženta, Lankston tvrdi da to nije tako.

Previše praška za pranje veša može stvoriti nove probleme poput mrlja na odjeći, neugodnih mirisa u mašini i dužeg sušenja odjeće – rekao je.
Otkrio je i da pranje veša na visokoj temperaturi ne ubija bakterije, već preporučuje korištenje izbjeljivača na bazi hlora.
Izvor: hayat.ba

Više saznajte na izvornom linku: – ČITAV ŽIVOT POGREŠNO PERETE PATIKE: Uradite ovako I BIT ĆE VAM DUGO GODINA KAO NOVE! / (novi.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.