Mitovi o zdravoj prehrani i određenim namirnicama uvijek nas bombarduju sa svih strana, a danas ćemo vam navesti samo neke od njih.

Svi se trudimo jesti zdravo, ali zbog brzog životnog ritma često nam to ide jako teško.

Danas postoje neki mitovi vezani za namirnice za koje vjerujemo da štete našem tijelu i organizmu, a časopis “Prevencija” izdvaja najveće.

Batat krompir je puno bolji od klasičnog

Radi se o mitu koji dolazi iz Amerike. Amerikanci jedu obrađeni krompir u velikim količinama, kao što je pomfrit, zbog čega je često povezan s pretilošću i dijabetesom.

S druge strane, batat se smatra zdravom zamjenom za krompir s većom količinom hranjivih tvari. Međutim, ove dvije namirnice zapravo imaju komplementarne prehrambene razlike. Naime, batat ima više vlakana i vitamina A, a krompir više esencijalnih tvari poput željeza, magnezija i kalija.

Crveno meso uzrokuje mnoge opasne bolesti

Japanski su znanstvenici 1986. godine proveli istraživanje na miševima koji su hranili heterocikličke amine koji su proizvedeni kuhanjem mesa.

Kada su životinje dobile patološka oboljenja nakon određenog vremenskog razdoblja, značajan broj istraživanja počeo je povezivati ​​crveno meso sa zlim bolestima, međutim, nijedno istraživanje nije otkrilo izravnu uzročnu vezu između crvenog mesa i takvih bolesti.

Velika populacijska istraživanja također nisu pouzdana jer ovise o ispitanicima s različitim prehrambenim navikama i zdravstvenim problemima.

Unos velike količine proteina šteti našim bubrezima

Godine 1983, znanstvenici su došli do zaključka da visok unos proteina povećava brzinu glomerularne filtracije ili količinu krvi koju filtriraju bubrezi u jednoj minuti. Stoga su smatrali da se ubrzanje GFR smatra štetnim za bubrege. Međutim, kasnije studije su pokazale da to nema uticaja na funkciju bubrega.

Fruktozni – kukuruzni sirupi više goje od klasičnog bijelog šećera

To je sirup koji se često koristi kao zamjena za šećer u industrijskim napicima i raznim drugim namirnicama, a uzrokuje stvaranje masti u krvi.

Sirup i obični šećer slični su proporciji s fruktozom i jednako su štetni. To su prazni ugljikohidrati koji se mogu konzumirati u minimalnim količinama.

So povećava krvni pritisak

Dokazano je da smanjeni unos soli pomaže kod hipertenzije, ali se ljudi s normalnim krvnim pritiskom (tlakom) ne bi trebali bojati konzumiranja te hrane.

Pazite samo na dovoljno unosa kalija jer je ravnoteža soli i kalija vrlo važna za krvni pritisak.

Uzmite u obzir samo unos dovoljno kalija u organizam jer je upravo balans u količini soli i kalija važan. Stoga, koncentrirajte što više brokule, špinata, krompira jer ove namirnice sadrže do 400 grama kalija po porciji.