Čolpa: Rezervni sastav MUP-a RS treba završiti posao koji je započela Karadžićeva policija

Zabrinjavajuća je šutnja OHR-ovog odjela zaduženog za rad policijskih agencija u BiH i državnih institucija BiH

Avaz.ba

Pojačana nastojanja Vlade Srbije da se utvrdi linija razgraničenja na Kosovu, koja je danas ponovio srbijanski ministar odbrane Aleksandar Vulin, trebaju biti posljednji alarm da se spriječi formiranje rezervnog sastava MUP-a RS, smatraju iz Građanskog saveza.

– Ako znamo da su Milorad Dodik i Vlada RS uložili mnogo novca za lobiranje u Vašingtonu, s ciljem da se između Kosova i entiteta RS povuče paralela, a da Vučić intenzivno radi da do razgraničenja na Kosovu dođe što prije, onda svi moramo biti zabrinuti što Vlada entiteta RS u ovom trenutku usvaja izmjene zakona kojim će uvesti rezervni sastav MUP-a RS.

Neprihvatljivo je da se entitetu gdje aktuelnu vlast čine oni koji veličaju ratne zločince i ne priznaju presude Međunarodnog suda u Hagu dozvoli formiranje rezervnog policijskog sastava i to rezervnog sastava iste one policije koja je počinila, a danas negira genocid u Srebrenici i druge zločine.

Zabrinjavajuća je šutnja OHR-ovog odjela zaduženog za rad policijskih agencija u BiH i državnih institucija BiH. Rezervni sastav MUP-a RS je buduća pješadija tog entiteta, a svi znamo šta se devedesetih godina događalo na tom prostoru od pješadije inicijalno formirane kao rezervni sastav.

Iz tog razloga je neophodna brza reakcija međunarodnih institucija. Građanima ove zemlje nije potrebno naoružavanje, već evropska budućnost Bosne i Hercegovine – reakcija je Nihada Čolpe, predsjednika Građanskog saveza

(Autor: Avaz)