Danas i sutra u Mostaru se održava druga međunarodna naučna konferencija pod nazivom “Economic System of European Union and Accession of Bosnia and Herzegovina – Challenges and Policies Ahead”. Konferenciju je svojim obraćanjem otvorio njen pokrovitelj Dragan Čović, član Predsjedništva BiH.
Konferenciju organizuju Ekonomski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Asocijacija za studije Europske zajednice u BiH (ECSA BiH), a bit će izloženo 40 naučnih radova uz sudjelovanje izlagača iz sedam zemalja.

Čović je na početku kazao da su ovakva okupljanja važna zbog naučnog doprinosa iskoraku u polju evropskih integracija naše zemlje.

“Snažno ćemo i dalje zagovarati evropske integracije. To je imperativ, prioritet svih prioriteta, kad je u pitanju Bosna i Hercegovina, ne samo njena vanjska politika, nego i osnova unutrašnje politke”, izjavio je Dragan Čović.

Kazao je da zahtjev za članstvo Evropske unije nije bio zasluga jednog pojedinca, već svih onih prijatelja iz EU, koji su nam omogućili da to uradimo, a “posebno zasluga naših euro parlamentaraca”.

“Iskušenja koja ispred sebe imamo sami trebamo rješavati uz pomoć prijatelja iz Evropske unije, prije svih Republike Hrvatske, ali svih onih članica s kojima ćemo ovih dana razgovarati kako nadomjestiti slabosti koje pokazujemo u funkcionisanju Bosne i Hercegovine, da ne ostave traga kad je u pitanju dinamika priključenja Evropskoj uniji”, naglasio je Čović.

Čović je dodao da je snažan zagovornik da se problemi oko uspostave vlasti rješavaju unutar Bosne i Hercegovine, tražeći zajednička rješenja koja su bazirana na Ustavu Bosne i Hercegovine, ali s druge strane da reformska agenda mora sadržavati, redefinirano, sve elemente kako bi nadomjestili vremensku prazninu koja je postojala u zadnje vrijeme.

“Vladavina prava i sve što trebamo napraviti u ekonomskom sektoru Bosne i Hercegovine je važno, ali primarno u našoj nauci trebamo inkorporirati ono što mi jesmo, dio evropske porodice. Do nas je koliko će nama trebati da postanemo dio evropskih institucija, a ne treba zanemariti da već u maju imamo izbore za Evropski parlament, koji mogu sadržavati jedan novi pristup proširenju. Bitnije mi je da se prilagodimo reformama u svim segmentima života za taj evropski put, nego konkretan datum otvaranja pregovora i dobijanje statusa kandidata. Duboko vjerujem da smo spremni na ovaj iskorak, te da ćemo čitav paket reformske agende uskoro ponuditi našim evropskim prijateljima”, zaključio je Čović.

Osim Dragana Čovića, kao pokroviteljica konferencije pojavljuje se i Kolinda Grabar Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske.