Delegacija SDA prilikom dolaska u Centralu HDZ-a
Čović govorio o “šumovima”, Izetbegović o povratku povjerenja

Autor: M. Sm.

Delegacija SDA, predvođena predsjednikom Bakirom Izetbegovićem, boravi u Mostaru, gdje je u Centrali HDZ-a održan sastanak dvije stranke.

Kako je najavljeno, tema razgovara bila je uspostava Vijeća ministara BiH, ali i druge stavke vezane za saradnju dvije stranke.

Raspodjela resora

U delegaciji SDA, koja je stigla u Mostar, osim Izetbegovića, prisutni su bili član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i generalni sekretar ove stranke Halid Genjac. 

Nakon sastanka, dvojica lidera stranaka SDA i HDZ-a obratila su se medijima.

Čović je kazao da je konačno vrijeme da se dogovori raspodjela resora na nivou Vijeća ministara BiH.

– Pojedinačno smo razgovarali o Vijeću ministara i dogovorili da trebamo sjesti i dogovoriti raspodjelu resora. Što se tiče Vlade FBiH, kazali smo da zajedno moramo tražiti rješenja kako bismo napravili reformsku agendu, gdje će prve tačke biti izmjena Izbornog zakona i grad Mostar jer su dogodine lokalni izbori. Dogovarali smo dinamiku kako bismo neke unutrašnje stvari trebali promijeniti u vezi s reorganizacijom Vlade FBiH kao takve – kazao je Čović. 

Dodao je da je jedna od tačaka razgovora bilo povjerenje odnosno nepovjerenje u komunikaciji. 

– Imam osjećaj da ponekad ima šumova u komunikaciji. Naprimjer, kad ja ne dođem na bajramski prijem u Sarajevu ili neko iz SDA ne dođe na Mostarski sajam, to ispadne kao neka poruka. Ovo vrijeme traži da češće budemo zajedno na zajedničkim manifestacijama – kazao je. 

U vezi sa odnosom HDZ-a i HNS-a prema NATO-u kad je u pitanju BiH, kazao je da su njihov vitalni prioritet EU integracije. 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović najavio je za iduću sedmicu sastanak SNSD-HDZ-SDA.  Kazao je da je s Čovićem imao iskren, otvoren razgovor.

– Imat ćemo sastanke koji se odnose na podjelu resora u Vijeću ministara. Ostat će neprecizno definirana aktivacija MAP-a. Nadam se da ćemo i tu iznaći rješenje i spriječiti krizu koja dobiva svoju fizionomiju – kazao je Izetbegović. 

Vruće teme

Kada je u pitanju formiranje vlasti na federalnom nivou, Izetbegović je kazao da HDZ insistira na tome da se vrlo jasno i precizno definira rješenje Izbornog zakona koje bi ispoštovalo odluku Ustavnog suda BiH. 

– Ta se stvar mora uraditi, u jednom mahu riješti i pitanje presuda Suda za ljudska prava iz Strazbura koje su stare već deceniju. Ne možemo ih riještii u sedam dana, ali mislim da možemo nagovijestiti rješenje koje će trasirati put – rekao je Izetbegović. 

On je kazao da je na sastanku bilo govora o nekim vrućim temama, oživljavanja Herceg Bosne, tećeg entiteta, kanala, i tako dalje.

– Dobio sam odgovor da Hrvati neće praviti nikakav treći entitet i da ih, kao što kažu, jedino neka loša bošnjačka politika može ponovo pokrenuti u tom smjeru.

Čović je rekao da, kada je u pitanju treći entitet, to može napraviti samo neodgovorna politika Bošnjaka prema Hrvatima kao malobrojnijem narodu BiH.

(Autor: Avaz)