Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović sastao se danas u Sarajevu sa saveznim ministrom za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastianom Kurzom, a teme razgovora bile su bilateralna saradnja i politički odnosi između BiH i Austrije, koji su ocijenjeni kao veoma dobri i bez otvorenih pitanja.

Ovom prilikom istaknuto je da ima prostora za unapređenje saradnje u polju ekonomije i u oblasti trgovinske saradnje.

Konstatovano je da bi trebalo intenzivirati i raditi na poboljšanju investicijske klime u BiH, jer je Austrija jedan od vodećih partnera u oblasti investiranja u BiH.

Čović i Kurz razgovarali su i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i trenutnim aktivnostima na evroatlanskom putu BiH.

Čović je informirao Kurza o daljnjem toku na usvajanju programa ekonomskih i socijalnih reformi i agendama koje bi u narednom periodu trebale biti usvojene na svim nivoima vlasti.

U kontekstu razgovora o evroatlantskom putu BiH, izraženo je očekivanje da će Austrija nastaviti podržavati BiH na tom putu.

Kurz je je kazao da se veza između BiH i Austrije zasniva na dobrim međuljudskim odnosima, ali i na dobroj ekonomskoj saradnji.

Istakao je da su očekivanja od Evropske unije (EU) da se u BiH ostvari napredak u oblasti jačanja države i vladavine prava, kao i u oblasti uprave.

Čestitao je stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU te kazao da Austrija podržava evropski put BiH i očekuje usvajanje reformske agende.

Uime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, sastanku je prisustvovao savjetnik Branko Nešković, a uime člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, savjetnik Elvir Čamdžić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

/fena