Čović ide na proslavu članstva Hrvatske u EU: Lobirat ću za moju domovinu BiH

Fena

Čović je potvrdio i da će 30. juna u Zagrebu prisustvovati svečanosti povodom pet godina članstva Hrvatske u EU, kao i privatnoj večeri na kojoj će, između ostalih, biti i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

“Na tim sastancima i večeri još jednom ću zamoliti i vrlo jasno lobirati za našu BiH, za moju domovinu BiH na njenom evropskom putu, na razumijevanju ovih naših međufaza kada imamo i nesnalaženja i problema oko izbornog zakonodavstva. Vrlo jasno ću kazati da ćemo mi drugim metodama, ovakvim zbijanjem redova, osigurati da legitimni predstavnici naroda budu u vlasti, te da ćemo izbjeći bilo kakvu krizu, a da evropski put i kandidatski status bude otvoren odmah nakon izbora i uspostave vlasti”, zaključio je Čović.

Govoreći o predstavništvima u Briselu kazao je da nedostaje predstavništvo koje bi na dostojan način oslikavalo područje gdje žive Hrvati.

“Upravo sukladno ustavima kantona, gdje je omogućeno uvezivanje njihovog zajedničkog djelovanja u sklopu nadležnosti koje im ustavno pripadaju, mi smo završili jedan posao priprema i uskoro će taj ured biti otvoren”, izjavio je Čović.

On posebno ističe zahvalnost premijeru Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću i županijama iz RH, koji su preko svojih ureda u Briselu pomogli da se riješe svi administrativni problemi za otvaranje zajedničkog kantonalnog ureda iz BiH u sjedištu Evropske unije.

“Osigurali smo prostor, a definiramo sad način kako ćemo to uraditi i mislim da ćemo vrlo brzo otvoriti ured u Briselu koji će nam omogućiti, prije svega, da možemo predstaviti svoju evropsku politiku, komunicirati s tamošnjom administracijom te omogućiti vezivanje za sve one institucije koje omogućavaju da se priključimo velikim projektima”, kazao je Čović, dodajući da i Hrvatska, iako punopravna članica EU, ima veći broj županijskih predstavništava u Briselu.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...