Podrška hrvatskoga naroda obvezuje Čovića da ostane u politici. Štaviše broj glasova jasna je poruka hrvatskoga naroda Čoviću: ostani u politici i bori se za jednakopravnost hrvatskoga naroda u BiH, piše portal Dnevnik.ba.

Nakon jučerašnjih izbora na kojima je još jednom pogažena izborna volja hrvatskoga naroda u BiH i bošnjačkim glasovima izabran hrvatski član Predsjedništva BiH, nameće se pitanje koju će dužnost u novoj vlasti preuzeti predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović.

Hrvatski narod je Draganu Čoviću dao oko 80 posto podrške u utrci za hrvatskoga člana Predsjedništva. To pak nije bilo dovoljno i u fotelju hrvatskoga člana Predsjedništva sjest će Željko Komšić.

No, podrška hrvatskoga naroda obavezuje Čovića da ostane u politici. Štaviše broj glasova jasna je poruka hrvatskoga naroda Čoviću: ostani u politici i bori se za jednakopravnost hrvatskoga naroda u BiH.

Kako je Čović već tri puta bio hrvatski član Predsjedništva BiH, teško je očekivati da sada postane recimo ministar u Vladi FBiH, ali predsjednik Federacije je već druga priča.

Naime, predsjednik FBiH ima značajne ovlasti i to bi bila jako dobra pozicija s koje bi Čović mogao predvoditi hrvatsku politiku u BiH.

Hrvatskom narodu u BiH u ovom trenutku je potrebna jedna jaka figura na političkoj sceni, a s pozicije predsjednika FBiH Čović bi mogao biti upravo to – predsjednik svih građana Federacije koji nadzire rad izvršne vlasti u tom entitetu i uz to vodi računa da se ne šteti interesima hrvatskoga naroda.

Podsjetimo ovdje samo da predsjednik FBiH daje mandat za sastav Vlade FBiH, potpisuje sve zakone koji prođu parlamentarnu proceduru, ima moć pomilovanja zatvorenika… K tomu, pozicija predsjednika FBiH rezervirana je za Hrvata, s obzirom na to da je predsjednik Vlade FBiH redovito Bošnjak.

Jedini potreban preduvjet je da u Dom naroda Parlamenta FBiH u Klub Hrvata uđu legitimni politički predstavnici hrvatskoga naroda. Sam narod je to gotovo već i osigurao dobrim odzivom na izbore. HDZ BiH i HNS BiH su ostvarili jako dobar rezultat u županijama u kojima žive Hrvati i gotovo je sigurno kako Bošnjaci nikakvim inžinjeringom neće moći Hrvatima nametnuti trećinu izaslanika u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Čovićev izbor za predsjednika FBiH ujedno bi bio i jasan znak da neće doći do projekata tipa platforma i alijansa.