Predsjedništvo BiH nije na 50. sjednici razgovaralo o pitanju izgradnje Pelješkog mosta, potvrdio je to medijima član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Aktueliziranje ovog pitanja je, vjeruje Čović, utrka “bošnjačkih političkih stranaka” da kažu što više negativnih stvari oko Pelješkog mosta za potrebe predizborne kampanje. On svoj stav, dodaje, nije promijenio.

– Mislim da je dobro da se on gradi. On je u interesu BiH. Ne samo hrvatskog naroda, već čitave BiH i dao Bog da više radimo takvih projekata, a kako ćemo mi između sebe usaglasiti pojedine stvari na nivou države, to je jedno drugo pitanje. Ja vjerujem da u nekom novom sazivu, prije svega ćemo se oko toga morati dogovarati, da ne izlazimo vani sa stavovima koji su površni – poručio je Čović.

Čović će se večeras sastati i sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, a o Pelješkom mostu, tvrdi, neće razgovarati. Razgovarati o Odluci Predsjedništva BiH iz 2007. godini, kojom se ta institucija protivi izgradnji mosta prije definiranja morske granice Čović također radije ne bi.

– Teme su ovo vrijeme koje je ispred nas. Želim informirati do kraja gospodina Plenkovića i ono što nam je ključna želja da pet ili šest investicijskih zajedničkih projekata pokušamo oživjeti što prije. Da li će se nastaviti analiza šta je ko uradio 2007, to smo sve imali na sjednici Predsjedništva. Nijedna institucija BiH nije zatražila od Republike Hrvatske da zaustavi izgradnju Pelješkog mosta. Uostalom, zar bi Evropska komisija dozvolila 85 posto svojih sredstava da izdvoji za izgradnju tog projekta – izjavio je Čović.

Član Predsjedništva BiH je dodao kako je počeo dobijati poruke od kolega da “prestane”. U eventualnu tužbu BiH protiv Republike Hrvatske zbog gradnje Pelješkog mosta Čović ne vjeruje.

– Ne vidim nikakve mogućnosti da neko pokrene tužbu u ime BiH. Da bi to neko želio opet da zakuha, to razumijem, ali ko im je branio to do sada da urade? Vjerujte da je to isključivo samo jedna kampanja koja je krenula odavno – izjavio je Čović.

Čović je ponovio stav da je bio najveći zagovornik euroatlantskog puta BiH, a samim tim i pristupnog puta naše zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji (EU).

– Činjenica da nismo usvojili Izborni zakon odvukla nas je od ideje da imamo kandidatski status – izjavio je član Predsjedništva BIH iz reda hrvatskog naroda.

Svi drugi uvjeti, izuzev Izbornog zakona, su, smatra on, već ispunjeni.

Govoreći o migrantskoj krizi, Čović je izjavio da se radi o krajnje ozbiljnoj temi te da se granice naše zemlje moraju nadzirati i da su za to potrebna dodatna materijalna sredstva i ljudstvo. Danas se o tome, pojasnio je, nije razgovaralo zbog izostanka ministra sigurnosti BiH.