Čović: Sastanak s Dodikom i Izetbegovićem 17. aprila

Vjerujem da ćemo na taj dan konačno završiti sve što je neophodno da bi Vijeće ministara moglo profunkcionirati

Autor: Srna

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da će se u srijedu, 17. aprila, sastati u Sarajevu s predsjednicima SNSD-a Miloradom Dodikom i SDA Bakirom Izetbegovićem, a da će zatim uslijediti sastanak delegacija tri stranke na kojem bi trebao biti postignut konačan dogovor o formiranju Vijeća ministara.

– Vjerujem da ćemo na taj dan konačno završiti sve što je neophodno da bi Vijeće ministara moglo profunkcionirati, što znači da bi iza te srijede ušli u procedure – rekao je Čović za “Glas Srpske”.

Čović je naveo da će HDZ insistirati na finansijama, inozemnim poslovima i sigurnosti.

On je istakao da u ovom trenutku ne vidi šansu za nekakav dogovor o inicijativi SDA da Vijeće ministara treba biti prošireno novim ministarstvima.

Kada je riječ o navodnoj aferi “Selefije” i šta stoji iza toga, Čović je rekao da takve afere ne bi bilo da su institucije BiH korektno reagirale, u skladu sa Ustavom i zakonima.

– Da te afere stvarno ima, ne bi danas o njoj svi šutjeli. Kada smo stavili do znanja da se na to mora institucionalno odgovoriti, onda su se svi, koji su špekulirali sa kafanskim i medijskim informacijama ili navodima, lagano povukli – objasnio je Čović.

Govoreći o migrantskoj krizi, Čović je rekao BiH nije spremno dočekala val migranata te da se bez dobre saradnje sa susjedima ne može napraviti dobar posao.

– Danas niko pouzdano ne zna reći koliko je ljudi u BiH došlo iz svijeta, jer uopće nemamo kontrolu nad njima. To dovoljno govori o neozbiljnosti ovog prostora i tu ćemo se morati mnogo ozbiljnije nego do sada angažirati – smatra Čović.

Odnos BiH sa susjednim zemljama, lider HDZ-a BiH ocijenio je dobrim, stabilnim, prijateljskim, te istakao kako je saradnja sa Srbijom duže vrijeme u naprektu i da mu se čini da postoji dobra volja da otvoreni problemi budu riješeni u skorijem vremenu.

(Autor: Avaz)