Dragan Čović na sastanku sa stranačkim dužnosnicima u Unsko – sanskom kantonu.

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović danas je boravio u Unsko sanskom kantonu, tačnije Bihaću, gdje ga je dočekao predsjednik Kantonalnog odbora Franjo Jurić i ostali dužnosnici HDZ-a BiH.

Predsjednik Kantonalnog odbora Franjo Jurić upoznao je predsjednika Čovića i zamjenicu predsjednika HDZ-a BiH Borjanu Krišto sa aktualnom političkom situacijom na prostoru USK-a kao i problemima s kojima se suočavaju Hrvati na ovom prostoru.

Na sastanku se razgovaralo trenutnoj političkoj situaciji, položaju i problemima Hrvata u ovom kantonu te kako opstati na ovim prostorima. Razgovarano je i o problemu i pitanju migranata i rješavanju migrantske krize u ovom kantonu.

Na sastanku je izražena zabrinutost što se centar za zbrinjavanje migranata gradi na području izvan urbanog dijela Bihaća, na području Vučijaka i okolnih mjesta, naseljenim većinom katoličkim – hrvatskim življem. Naznačeno je kako će se rješavanje ovog problema tražiti kroz institucije BiH na svim razinama.

Predsjednik Čović izrazio je podršku vodstvu HDZ-a BiH u Bihaću te je iskazao potporu svim potrebnim projektima.

Čović se sastao sa izaslanstvom Katoličkog školskog centra ”Ivan Pavao II”

Nakon održanog sastanka sa stranačkim predstavnicima u Unsko sanskom kantonu, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović te zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto sastali su se i sa izaslanstvom Katoličkog školskog centra ”Ivan Pavao II”.

Ovom prilikom razgovarano je o problemima u radu Srednje medicinske škole koja djeluje pri KŠC ”Ivan Pavao II”.

Ravnatelj i djelatnici Centra predsjednika Čovića kao i zamjenicu predsjednika HDZ-a BiH Borjanu Krišto upoznali su s radom ove ustanove ali i poteškoćama. Naveli su kako ovu obrazovnu ustanovu pohađa oko 500 učenika po osnovnoškolskom odnosno srednjoškolskom programu.

Predsjednik Čović je i ovom prilikom kazao kako će se zauzeti da se osigura sustavno rješenja financiranja ove ustanove, posebno s aspekta jer dugi niz godina dolazi i prati rad ove ustanove, te kako su odgoj i obrazovanje učenika na najvišoj razini.

Posjeta Župnom uredu sv. Ante Padovanskog u Bihaću

Posjeta predsjednika Čovića i zamjenice Krišto Bihaću i Unsko-sanskom kantonu nastavljena je posjetom Župnom uredu sv. Ante Padovanskog u Bihaću, gdje su se susreli sa župnikom fra Bonom Tomićem, kapelanom Mariom Plavčićem i sestrom Blankom Šturm, poglavaricom časnih sestara reda “Klanjateljice Krvi Kristove“.

Župnik Tomić predsjednika Čovića i gospođu Krišto upoznao je sa svojim radom i djelovanjem u župi ali i općenito životu katolika ovoga kraja o kojima već više od stoljeća svojim prije svega edukativnim djelovanjem brinu i sestre Klanjateljice Krvi Kristove.

Sestra Šitum je upoznala izaslanstvo o nedavno održanoj izložbi i promociji publikacije “Klanjateljice Krvi Kristove 125 godina u Bihaću” autora dr. Franje Jurića.

Izložbu su činile fotografije i dokumenti o životu i djelovanju bihaćkih časnih sestara, i činili su sastavni dio programa svečanog obilježavanja 125 godina djelovanja Klanjateljica Krvi Kristove u gradu Bihaću.

Sestra Blanka Šturm, poglavarica časnih sestara reda “Klanjateljice Krvi Kristove“, poklonila je predsjedniku Čoviću publikaciju “Klanjateljice Krvi Kristove 125 godina u Bihaću“ te mu je uručila Zahvalnicu za doprinos izradi ove publikacije i pokroviteljstvo svečanog obilježavanja 125 godina djelovanja Klanjateljica Krvi Kristove u gradu Bihaću.

Posjeta Gradskoj upravi Bihać

Službeni posjet posjeti Unsko-sanskom kantonu predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović i zamjenica predsjednika Borjana Krišto završili su posjetom Gradskoj upravi Bihać.

Prilikom susreta sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem i njegovim suradnicima razgovarano je o trenutnoj poziciji Bihaća i migrantskoj krizi, o Katoličkom školskom centru i njegovoj izgradnji te funkcioniranju Grada Bihaća.

„Migrantska problematika je primarna za Bosnu i Hercegovinu posebno u ovom kantonu, prije svega za Grad Bihać i želimo biti dio onih koji mogu pomoći u iskušenjima i dati doprinos da se neka pitanja riješe“, kazao je danas predsjednik Čović nakon sastanka održanog u Gradskoj upravi Bihać.

„Naravno da smo životno zainteresirani za Katolički školski centar koji djeluje ovdje i posebno nam je drago što je bihaćki gradonačelnik rekao kako je on ovdje strateški projekat. Duboko sam uvjeren ako svi skupa uložimo malo volje, može nesmetano funkcionirati. Moramo misliti na djecu koja su vezana za Centar, odnosno njihove roditelje, jer u današnje vrijeme jako je teško izdvojiti novac za određene školarine. Zato sam uvjeren u brzo sistemsko rješenje ovog pitanja, a mi ćemo pomoći u bilo kom pogledu – kazao je predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović.

Predsjednik Čović je kazao i da je neophodan ozbiljan angažman nadležnih državnih institucija kako bi se kontrolirala situacija s migrantima i izbjeglicama.

„Migrantska problematika u BiH primarno je vezana za Unsko-sansku županiju i svakako želim biti dio onih koji mogu pomoći u pronalasku tih rješenja. Itekako se može i s federalne razine dati doprinos prilikom realizacije nekih konkretnih stvari. Nedopustiv je ovakav prelazak jedne državne granice, neobavezno i nesmetano kretanje kroz BiH i čini mi se da to polako prerasta u neku vrstu trgovine ljudima. Neophodni su konkretni potezi i rješavanje ove situacije u suradnji s našim istočnim i zapadnim susjedima“, kazao je predsjednik Čović u izjavi za medije nakon održanog sastanka.