Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović posjetio je zemljotresom pogođeno područje na Banovini skupa sa predstavnicima Štaba civilne zaštite Hrvatske predvođenog potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja u Vladi Hrvatske Tomom Medvedom.

U sklopu današnje posjete Petrinji i obilaska područja pogođenih potresom, Čović je htio uputiti snažnu podršku stanovnicima koji su u nedavnoj katastrofi ostali bez domova i skupa sa predstavnicima hrvatskog političkog vrha i predstavnicima Štabacivilne zaštite razgovarati o konkretnoj pomoći hrvatskog naroda iz Bosne i Hercegovine, ali i institucija Bosne i Hercegovine kako bi se posljedice razornog potresa otklonile kako u infrastrukturnom smislu, jednako tako i pomoglo onima najpotrebitijima.

Nakon sastanka, izaslanstvo je posjetilo Osnovnu školu Dragutina Tadijanovića u Petrinji te Dom za stare, bolesne i siromašne osobe u Maloj Gorici kod Petrinje.

– Potres koji će ostaviti tragove još dugo ispred nas, tisuće ljudi iz Bosne i Hercegovine na različite se načine uključilo u pomoć, pojedinačno i kroz institucije koje predstavljaju. Ono što želim sa stožerom je da danas upoznamo neke institucije kroz kompletan slučaj za obnovu Osnovne škole Dragutina Tadijanovića. Općine, gradovi, županije sa hrvatskom većinom žele da takav projekat završimo. Drago mi je da danas ovdje imamo 530 djece i da se ova škola stavila već u funkciju i da se nastava održava, a i da ćemo moći, vjerojatno vrlo brzo, čim se završe formalne procedure natječaja i kako to ide po zakonu RH i odlukama stožera, vrlo brzo staviti i u funkciju čitav ovaj objekat, odnosno početkom iduće školske godine da će ova škola biti u potpunosti u upotrebi i da ćemo mi dati doprinos tome – istaknuo je dr. Čović.

Ministar Medved se zahvalio Čoviću i svim prijateljima koji daju svoj doprinos da se posljedice ovog razornog potresa što prije saniraju.

– Zahvaljujemo se na svakom vidu pomoći koji su stigle iz Bosne i Hercegovine, pozitivan primjer što prepoznajemo potrebu, što je prije moguće obnoviti naše škole. Pozitivno je, što smo čuli i od ravnatelja, što su se sva djeca vratila u školu, da su dvije područne škole već obnovljene, i za sva oštećenja koja smo vidjeli, već su poduzete radnje za obnovu. Potporu koju je dr. Čović donio ovdje u svijetlu financiranja obnove, vjerujemo da ćemo do kraja ljeta i ovu školu u potpunosti obnoviti, kako bi u novoj školskoj godini djeca imala apsolutno sigurne i kvalitetne uvijete za obrazovanje – istaknuo je ministar Medved.

(avaz)


PROMO PLUS: Možda vas zanima i ovo: