Upravo zbog toga većina ostaje u kućnoj izolaciji.

Imajući u vidu da su škole zatvorene i da djeca ostaju kući sa roditeljima, bakama i dekama, donosimo vam spisak ideja kako djecu animirati tokom karantinskog boravka u domovima.

Prijedlog kućnih aktivnosti za djecu:

Crtanje i bojenje – koristite razne vrste boja – tempere, vodene bojice, masne bojice, flomastere, drvene bojice, uljane boje. Jedan dan nacrtajte sopstvene slikovnice a sutradan iste bojite.
Napravite mini predstavu u kući – učestvujte zajedno sa djecom u njihovom nastupu.
Pomozite im da osmisle priču, kostime od stvari koje posjedujete u kući, pustite posebne zvukove na YouTube-u i napravite pravo malo pozorište u kući.
Igrajte društvene igre. Ako posjedujete igre u kući namjenjene djeci kao što su UNO karte, čovječe ne ljuti se, monopol, domine, sada je pravo vrijeme da ih upotrijebite. Ukoliko vas je više u kući, napravite timove i neka svaki tim bude uniformisan – u majicama istih boja. Navijajte, podržavajte jedni druge, djeca će biti oduševljena.
Napravite piknik u vašem domu. U dnevnoj sobi napravite pravi mali piknik. Prostrite deku ili neku drugu prostirku na pod, donesite plastične zdjelice, poslužite zdrave grickalice i cijedjeni sok ili čaj i uživajte u pikniku sa djecom. Ako je vani toplo i sunčano, piknik možete premjestiti i na balkon. Da bi atmosfera bila potpuna, na YouTube-u pustite zvuke prirode.
Složite igračke na kreativan način. Djecu animirajte tako što ćete zajedno složiti igračke na kreativan način. Poredajte igračke po bojama, materijalima, veličini.
Pravite zdrave obroke zajedno. I te kako je bitno djecu naučiti da jedu zdravo ali ih i naučiti da zavole kuhanje i domaću hranu. Osmislite recepte ili ideju pronađite u našoj rubrici Pravim, te zajedno sa djecom napravite zdrave kolače, pite, grickalice i slično.
Napravite pijesak u kući. Napravite pijesak od 2 šolje brašna i ¼ šolje ulja. Iz podruma izvadite kantice i lopatice i neka djeca uživaju praveći razne oblike od pijeska.
Imitirajte životinje. Napravite igricu u kojoj dijete izvlači papirić na kojem je napisana životinja. Dijete treba da imitira tu životinju i putem imitacije od vas uče sve o prirodi i o toj životinji. Pričajte im o prirodnom staništu te životinje, šta jedu, kako se kreću – poslužite se Google-om.
Gledajte zajedno edukativne crtane. U ovoj situaciji ne osjećajte krivicu što ste djeci dozvolili da gledaju televiziju. Na početku dana provjerite televizijske šeme i zapišite sebi termine programa koji bi u isto vrijeme mogli biti edukativni i zanimljivi djeci. Pripremite zdrave grickalice i zajedno uživajte odmarajući uz TV.
Napravite kućni koncert – poslužite se instrumentima, igračkama, šerpama i napravite pravi mali familijarni koncert. Animirajte djecu i uživajte u njihovom glasu i kreativnosti. Ovu aktivnost čak mozete “razvući” na nekoliko dana. Pa tako, nekoliko dana provedite tražeći idealnu pjesmu za njih, a potom ih spremajte za nastup. Ako su starija djeca u pitanju neka nauče pjesmicu napamet. Zajedno sa njima pripremite koreografiju i kostim za nastup. Dogovite se da je veliki koncert, recimo, u petak u 19 časova. Vjerujte nam, sa nestrpljenjem će ga iščekivati.
Čitajte zajedno. Djeci čitajte bajke, knjige i potrudite se da im na što interesantniji način ispričate priču. Glumite junake iz bajki i oponašajte zvukove
Pravite figure od gline i kartona. Iskoristite materijale koje imate u kući i pravite razne figure od plastelina, gline, kartona, papira i slično. Pustite maštu i kreativnost i napravite prave male skulpture sa djecom.
Pravite nakit od makarona. Od makarona zajedno sa djecom napravite nakit. Uzmite makarone i obojite ih, te ih potom poredajte na konac i napravite lančiće, narukvice i slično.
Napravite autopraonu za igračke. Napravite praonu za auta i zajedno sa djecom očistite njihove igračke.
Pišite dnevnik. Svakodnevno pišite dnevnik sa djecom i bilježite šta su to naučili i šta su to radili danas. Ako su djeca starija i uče strani jezik ovo je idealan način da vježbaju strani jezik i da pišu dnevnik na tom jeziku.
Nadamo se da su vam naše ideje pomogle kako da aktivirate djecu u kući. Nadamo se da će ova situacija uskoro proći i da će se djeca vratiti svojim standardnim aktivnostima.

Preuzeto sa: zdravija.com

Više saznajte na izvornom linku: Redakcija – COVID19 – 15 ideja kako animirati djecu u kućnoj izolaciji / (lolamagazin.com).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.