Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak na današnjoj press konferenciji je kazao da je BiH ispunila sve uvjete potrebne za članstvo zemlje u Evropsku uniju (EU), što podrazumijeva usaglašen mehanizam koordinacije i sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Crnadak je također istakao kako je naredni utorak, 20. septembar, ključan datum kada je riječ o odnosima BiH i EU.

Crnadak je kazao da će komesarka za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federika Mogherini naredne sedmice održati sastanak s ministrima zemalja zapadnog Balkana, na kojem će razgovarati o aplikaciji pridruživanja BiH EU.

“Vrlo važan za nas je naredni utorak i mislim da ćemo tada dobiti pozitivnu odluku Vijeća za opće poslove, a mi smo vrlo optimistični i realni. Ispunili smo sve što se od nas do sada tražilo, što podrazumijeva mehanizam koordinacije i sporazum o stabilizaciji i pridruživanju“, kazao je Crnadak.

Što se tiče plana o eventualnom plaćanju takse od 50 eura pri ulasku građana BiH u zemlje EU, odnosno Šengen zonu, Crnadak je kazao da je proces razmatranja te ideje još uvijek u proceduri, ali da bi takav potez bio kontraproduktivan i nepraktičan za našu zemlju.

“Bio bi ovo kontraproduktivan potez za BiH i druge zemlje zapadnog Balkana, a to je ujedno i antievropsko djelovanje koje bi utjecalo na razvijanje evropskog duha i ideje. Posebno bi to otežalo kretanja u zemljama EU”, izjavio je ministar.
Dodao je također kako je takav potez vrlo nepraktičan jer BiH ima granicu s EU koja je nešto duža od 1.000 kilometara i tri dana ranije bi građani morali prijavljivati svoj prelazak granice.

Na pitanje šta očekuje od nove Vlade Hrvatske, Crnadak je kazao kako je uvjeren da će ona nastaviti dobre odnose s BiH te se nada što skorijoj sjednici. Prema njegovim riječima, treba imati na umu da svi koji su počinili ratne zločine trebaju za to odgovarati, ali da BiH želi odlične odnose s Hrvatskom.

Ministar je također prokomentirao i slučaj Sejdić-Finci te istakao da dolazimo u fazu kada odluka o ovom slučaju treba biti implementirana.

“Nisam pesimista. Do sada je sve bilo više deklarisanost za EU, a sada ćemo preći na djela. Uvjeren sam da ćemo uspjeti i raditi najbolje što možemo”, izjavio je te za kraj naglasio kako vjeruje da referendum u Republici Srpskoj (RS) neće utjecati na odluku o EU u utorak.

“Kao političar iz RS-a moram reći da 9. januar živimo i slavimo i vjerujem da ćemo ga nastaviti slaviti bez problema. On ima veliki značaj kao Dan RS-a za sve građane tog entiteta”, zaključio je.

/klix.ba