Prosrpski oporbeni Demokratski front ocijenio je da je privođenje svećenika nemoralan i neljudski te protuustavan i protuzakonit čin

Crnogorska policija privela je u nedjelju na informativni razgovor mitropolita i nekoliko svećenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) jer su se okupili pred vjerskim objektima, suprotno zabrani okupljanja zbog epidemije koronavirusa.

Svećenici i građani okupili su se ispred hrama i manastira u Podgorici te su pozvani na informativni razgovor, saopćila je policija ističući da niko nije uhapšen.

“Policija u Podgorici je danas, obavljajući redovne aktivnosti na praćenju poštovanja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti koje su donijete u cilju sprječavanja širenja koronavirusa, na dvije lokacije ispred vjerskih objekata registrovala prisustvo većeg broja građana i sveštenika. Građani i sveštena lica su registrovani na dvije lokacije, ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja i ispred manastira Zlatica”, naveli su u Upravi policije.

Mitropolija crnogorsko primorska SPC-a zatražila je hitno puštanje mitropolita Amfilohija.

“Danas je lijepi praznik pun Božije blagodati, ali ovo je nečuveno! Umjesto dijaloga i dogovora koji tražimo od početka ovih izvanrednih mjera, imamo privođenje čovjeka s najpoštovanijim zvanjem među crnogorskim građanstvom”, izjavio je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović za agenciju MINA-u.

U međuvremenu su Amfilohije i svećenici napustili zgradu policije i o daljnjem postupanju odlučit će državni tužilac.

Prosrpski opozicioni Demokratski front ocijenio je da je privođenje svećenika nemoralan i neljudski te protivustavan i protivzakonit čin.

“Koristeći trenutnu situaciju za kršenje ustava i zakona bez prethodnog uvođenja vanrednog stanja, režim otvoreno provodi diktaturu i prvo što su napali je naša Crkva odnosno njen najznačajniji svećenik u Crnoj Gori”, priopćio je DF, prenosi Hina.

SPC u Crnoj Gori predvođen mitroplitom Amfilohijem od početka 2020. dvaput sedmično organizirao je protestne šetnje tražeći povlačenje zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji reguliše vlasništvo nad vjerskim objektima.

Protesti pod nazivom “Ne damo svetinje“ prekinuti su nakon što je vlada donijela prve mjere zaštite od epidemije koronavirusa, uključujući zabranu okupljanja i prekid nastave u obrazovnim institucijama.

Mitroplit Amfilohije je 1990-tih godina bio jedan od nositelja velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori. Predsjednik Milo Đukanović je sredinom prošle godine ocijenio da SPC “služi da bi čuvala infrastrukturu velike Srbije u koju vjeruje“ smatrajući da je Crna Gora greškom postala nezavisna država.

(fokus.ba)