Dolazak svijesti tokom operacije nije novi pojam, a ovo je samo jedna od jezivih priča pacijenata koji su doživeli da budu apsolutno svjesni na operacionom stolu!

Sidni L. Vilijams je morao da ode na operaciju otvorenog srca koja podrazumjeva rez na cijelom grudnom košu. Prije operacije hirurg mu je rekao da su šanse da preživi, odnosno da umre na stolu, 50:50. Dali su mu anestetik, pa je osjećao kako tone u san.

Ipak, probudio ga je zvuk testere kojom je njegov grudni koš bio prerezan. Pokušavao je reći lekarima šta se događa, ali iz njega nije izlazio zvuk, a potom je pokušao dati znak tijelom – isto bezuspješno.

Nije čak mogao ni plakati, jer je anestetik zaustavio rad njegovih suznih žlijezda. Čuo je kako ljekari raspravljaju o stanju njegovog srca, odnosno o tome koliko je ono oštećeno.

Sekundama kasnije, osjetio je bolne talase kako prolaze kroz njegovo srce, i šokiran je shvatio kako mu je srce upravo prestalo kucati. Zato su mu ljekari davali elektrošokove, a bol koji je osetio opisao je kao nešto najgore što je ikad iskusio.

Poslije buđenja, opisao je taj događaj kao “sahranu živog čovjeka”.

Srećom, Vilijams je uspio da preživi, ali posljedica se ipak nije uspio riješiti – od tada pati od užasnih noćnih mora zbog kojih škrguće zubima dok sanja, a ima i stalan strah od smrti uprkos psihoterapiji.