Predsjednica RS-a Željka Cvijanović izjavila je Srni da je pismo, koje su uputili predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda parlamenta BiH Denis Zvizdić i Bakir Izetbegović na nekoliko stotina adresa u EU i SAD, “uobičajeni manir bošnjačkih političara koji su nesposobni za zajednički život i dijalog, pa to nastoje kamuflirati kojekakvim pisanijama na razne strane adrese”.

Upitana da prokomentariše pismo u kojem Zvizdić i Izetbegović traže da se hitno reaguje povodom krize u BiH, koju su, kako tvrde, izazvale vlasti Republike Srpske, Cvijanović je odgovorila da tražiti pomoć od drugih zemalja ili organizacija, a ne pričati u okviru one zemlje koju nazivaš svojom je patetično.

– Uobičajeno je i da bošnjački političari svojataju institucije na nivou BiH i na te strane adrese upućuju svoje stavove, koji nisu zajednički i ne pripadaju svima koji učestvuju u radu tih institucija. Osim toga, upravo se bošnjački kadar ponaša izvan Ustavom i zakonom propisanih procedura, a dovoljno je vidjeti šta rade ministar inostranih poslova ili ministar odbrane u Savjetu ministara – rekla je.

Ona je naglasila da upravo taj kadar “urušava vjeru da su zajednički život ili dogovor u BiH mogući”.

– Tako je i ovo pisanije Izetbegovića i Zvizdića samo stav bošnjačkih političara, ali ne i BiH, kao što nije ni institucija u kojima sjede ako i ta država, a i te institucije pripadaju svima, a to znači i Srbima i Hrvatima i Bošnjacima – istakla je Cvijanović.

(Avaz)