Predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović izjavila je danas da je dinamika imunizacije u ovom entitetu na zadovoljavajućem nivou, te da se u narednim danima očekuje veća količina ruske vakcine protiv koronavirusa.

– Ako pogledamo šta se dešava na globalnom tržištu, mogu reći da sam zadovoljna stepenom ili brzinom procesa imunizacije u RS. S druge strane, veliko nezadovoljstvo postoji svugdje i svi bi željeli da se taj proces okonča do ljeta – rekla je u izjavi novinarima u Ribniku.

Kad je riječ o zemljama u okruženju, istakla je da je Srbija fantastičan primjer kako jedna država može da reaguje u vrijeme krize.

– Ali, to je država sa svim alatima i potencijalima, koja je sada izašla iz regionalnih gabarita i pokazala da na evropskom planu, ali i globalno, može da uđe u sam vrh. Mi smo na to ponosni i zadovoljni činjenicom da Srbija pomaže i drugima – dodala je.

Prema njenim riječima, trenutno je nešto smanjen broj vakcina koje se distribuišu po lokalnim zajednicama.

– Očekujemo veću isporuku ruskih vakcina u narednim danima, dok u drugoj polovini aprila očekujemo vakcine iz evopskog mehanizma. Nakon toga treba da uslijedi i distribucija iz COVAX mahanizma – navela je.

(avaz)