Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara pozvao je sve kantonalne ministre unutrašnjih poslova da krajem oktobra dođu na sastanak svih ministara unutrašnjih poslova sa područja Federacije BiH.

– S uvjerenjem da je svim ministrima unutrašnjih poslova u entitetu Federacija BiH jedan od ključnih prioriteta podizanje stepena sigurnosti u Federaciji BiH, stvaranje okvira za jačanje nezavisnosti uprava policije od političkih ili bilo kakvih drugih utjecaja, davanje podrške borbi protiv kriminala i korupcije te donošenje propisa koji će voditi uspostavljanju efikasnijeg i efektivnijeg sigurnosnog sistema u FBiH, predlažem Vam da započnemo s održavanjem redovnih sastanaka ministara unutrašnjih poslova u FBiH – naveo je Čampara u dopisu.

Na upit „Avaza“ ministar Čampara je odgovorio da su za sada precizirani neki rokovi, ali da ne može još dati detaljnije informacije vezano za odziv kantonalnih ministara.

Slađan Bevanda, ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, nije nam mogao sa sigurnošću kazati hoće li prisustvovati sastanku svih kantonalnih ministara unutrašnjih poslova za koji je poziv uputio Aljoša Čampara, federalni ministar unutrašnjih poslova, a koji bi trebao biti održan krajem ovog mjeseca.

Uz napomenu da do održavanja sastanka ima vremena te da je prerano govoriti o tome hoće li se odazvati pozivu, Bevanda je kazao:

– Ministar Čampara je naprasno prekinuo praksu održavanja sastanaka u formaciji 11 plus 11, odnosno, 10 ministara i 10 ravnatelja policije sa županijske razine sa federalnim ministrom i ravnateljom. Posljednji takav sastanak je bio u Lukavcu, prije nekoliko godina. Zbog čega je prekinuo tu praksu, uistinu, mi nije poznato. S druge strane, naravno da nam je svima u interesu podizanje stupnja sigurnosti – rekao nam je Bevanda.

Iako smo odgovor na pitanje o tome hoće li se odazvati sastanku pokušali dobiti od ministara unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog i Livanjskog kantona, Davida Grbavca i Marija Lovrića, oni nisu odgovarali na naše pozive i poruke.

(avaz)