Da li i vi ovo radite ujutru?


Budilnik zvoni, zvoni, a vi…

“Još samo pet minuta, ma, mogu i deset”, da li je ovo rečenica koja vam se vrzma u glavi ujutru kada čujete alarm i svakim atomom svog bića želite da pritisnete dugme za odlaganje alarma?

Zakasnićete, nećete stići da doručkujete ili na miru popijete kafu, ali želja za snom je jača i vi odlažete buđenje pomoću opcije “snooze”.

Ljekari ističu da je potrebno u ovakvim situacijam uraditi “snuzektomiju” (ukidanje “snooze” dugmeta za odlaganje alarma) i odmah ustati na prvo zvono.

Svima nam je jasno da je lakše reći, nego uraditi.

U suštini, potreba da odložite alarm i spavate duže je reakcija vašeg tijela koje vam signalizira da nije dovoljno naspavano i odmorno – želi još sna. Vi niste racionalna osoba kada pritisnete “snooze” opciju ujutru, već neko ko prati primarne nagone, u ovom slučaju, nagon za spavanjem.

Ljekari ističu da je ova jutarnja potreba dobar alat za dijagnostifikovanje manjka sna i neispavanosti, koja može imati ozbiljne posljediceza naše zdravlje – dobijanje kilograma, česte promjene raspoloženja, oslabljen imunitet, probleme sa učenjem i manjak koncentracije.

Dakle, zaboravite na “snooze” opciju!0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...