Kako covid-19 hara po cijelom svijetu uzrokujući sve veći broj žrtava, nuačnici pokušavaju sa sigurnošću utvrditi odakle je tačno došao SARS-CoV-2.

Iako još nemaju sve odgovore, uključujući i to u kojem je trenutku prešao na nas sa životinja, najnovija analiza definitivno je potvrdila da se ne radi o virusu koji je namjerno stvoren u laboratoriju. No, ova studija je također ponudila neke zanimljive uvide o mogućem porijeklu novog soja koronavirusa, piše “Science Alert”.


Godinama bio među ljudima?

Studija otvara neke zanimljive mogućnosti u vezi s porijeklom novog koronavirusa. Jedan od scenarija sugerira da je virus možda već neko vrijeme neškodljivo kružio ljudskom populacijom prije nego što je mutirao i postao opasan za ljude te uzrokovao pandemiju.

– Moguće je da je prvobitna verzija virusa SARS-CoV-2 prešla na ljude stječući tokom vremena i tokom neotkrivenih prijenosa s čovjeka na čovjeka nove genomske osobine – piše u studiji tima iz SAD-a, Velike Britanije i Australije. 

Stručnjaci su analizirali genske podatke dostupne iz SARS-CoV-2 i drugih sličnih koronavirusa i utvrdili da se neki dijelovi proteina virusa SARS-CoV-2 toliko efikasno vežu za ljudske stanice da su mogli nastati jedino prirodnim putem, a ne u laboratoriju.

S obzirom na to da nije nastao u laboratoriju, naučnici su istražili druge dvije održive hipoteze koje mogu objasniti njegov nastanak: a) virus je prošao prirodnu selekciju kod životinja, a zatim prešao na čovjeka i b) virus je prešao sa životinje na čovjeka, no prvo je bio bezopasan, a zatim je kod ljudi prošao kroz prirodnu selekciju; odnosno promjenu genoma.

Postupne evolucijske promjene

– Drugi scenarij je da je novi soj koronavirusa prešao sa životinja na ljude prije nego što je postao opasan – objasnio je direktor Nacionalnog instituta za zdravlje Frensis Kolins (Francis Collins).

– Nakon toga je, kao rezultat postupnih evolucijskih promjena tokom godina ili možda desetljeća, virus postao sposoban š iriti se s čovjeka na čovjeka i uzrokovati ozbiljnu bolest, često opasnu po život – dodao je. 

Stručnjaci još uvijek ne znaju koja je od dvije hipoteze tačna i trebat će neko vrijeme te dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo kako je nastao ovaj virus i kada je postao opasan. U međuvremenu, znamo da nije nastao u laboratoriju i da su neke od najučinkovitijih metoda zaštite redovito pranje ruku i izbjegavanje kontakata s drugim ljudima.

Studija naziva “The proximal origin of SARS-CoV-2” objavljena je u časopisu “Nature Medicine”.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Da li je moguće da virus već godinama kruži među ljudima / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.