Kako se nosite sa prekidom veze? Neki ljudi se bace u sport ili posao u pokušaju da si skrenu pažnju sa slomljenog srca. Drugi pokušaju da utope bol u alkoholu ili drogama. Treći se pak zalijeću u neke nove veze u pokušaju da zaborave stare. A tu su i oni koji tragaju za društvenom podrškom i počnu provoditi više vremena sa prijateljima i porodicom.

U nizu studija, austrijska psihološkinja Ursula Athenstaedt i njene kolege su ispitale upotrebu svake od ovih ali i drugih strategija za oporavak. Uzorak je uključivao 876 mladih koji su nedavno prošli kroz prekid veze sa romantičnim partnerom. Njihovi ukupni rezultati pokazuju da različiti polovi koriste različite strategije za preboljavanje raskida.

Prvo, istraživači su otkrili da su muškarci daleko češće skloniji da o svojim bivšim imaju pozitivno mišljenje. Konkretno, muškarci se i dalje drže nade da će se možda pomiriti sa svojim bivšim ljubavima. Istovremeno, žene uglavnom prave čišći rez tako što se fokusiraju na negativne osobine svojih bivših partnera, a zanemaruju ono pozitivno.

Athenstaedtova i njene kolege su konstatovale da ovakvi rezultati istraživanja imaju smisla sa evolucione tačke gledišta. Radi se o tome da muškarci maksimalno uvećavaju svoje izglede za oplodnju ženki tako što se upuštaju u više kratkoročnih odnosa, dok žene stupaju u dugoročne veze sa muškarcima koji će doprinijeti odgoju djece. Ova perspektiva nalaže da se muškarci drže ideje da bi njihove bivše djevojke i dalje mogle biti njihove partnerke, čak i dok im traže zamjene. Nasuprot tome, žene nemaju neku pretjeranu želju da se vrate u odnos koji nije uspio ispuniti njihove dugoročne potrebe.

Foto: Fábio Scaletta / Unsplash

Dalje, istraživači su primjetili razlike u načinu na koji se pripadnici različitih polova nose sa raskidom. Konkretno, muškarci su skloniji strategijama u kojima će se „izgubiti“, kao što su iscrpan rad ili ekstremni sportovi kao i ka potiskivanju bola putem alkohola ili droga. Takođe, muškarci će češće „uskočiti“ u novu vezu, čak i kada izgledi za budućnost nisu baš optimistični.

S druge strane, žene češće traže društvenu i emocionalnu podršku prijatelja i porodice. Takođe si pružaju vrijeme da zaliječe rane prije nego što se otvore za mogućnost nove veze.

Iz perspektive društvenih mreža ovo savršeno ima smisla: žene obično imaju više prijatelja i jače su emocionalno povezane sa njima nego muškarci. Takođe su više navikle da dijele svoja osjećanja i brige sa drugim ženama.

Foto: Artem Maltsev / Unsplash

Nasuprot tome, muškarci su skloniji samotnjačkom životu i kompetativnom odnosu sa drugim muškarcima. Istovremeno, za emocionalnu i društvenu podršku ovise o svojim partnerkama. Stoga, kada se veza prekine, muškarci nerijetko gube jedinu osobu pred kojom im je bilo ugodno da se otvore.

Treće, ove studije su pokazale da muškarci i žene različito vide uzrok prekida veze. Žene uzrok uglavnom vide jasno: sve je krivica muškarca. Ovo direktno objašnjenje im pomaže da naprave jasan prekid i nastave sa svojim životom.

Međutim, muškarci često tvrde da nemaju predstavu zašto se veza prekinula. Ne mogu okriviti svoju bivšu jer se i dalje nadaju da će se pomiriti. Naravno, ne mogu okriviti ni sebe – pa to ne rade ni žene. Bez jasnog shvatanja šta je izazvalo raskid, muškarcima je teže da nastave život nego ženama.

Foto: Tiraya Adam / Unsplash

I muškarci i žene najčešće uspiju da nastave svoj život i nakon prekida romantičnih veza, ali onaj prelazni period sa kraja jedne veze na početak nove ili mirenja sa tom samoćom je ono što može biti teško mnogim ljudima. Jednom kada uđu u novu vezu i muškarci i žene počnu misliti negativno o prethodnim partnerima – drugim riječima, sami sebe ubijede da je ovo što sada imaju daleko bolje od onoga što su imali ranije. To je svakako stanje uma koje je zdravo za razvijanje nove veze.

Na kraju, čini se da je pozitivno mišljenje o bivšem partneru znak da još uvijek niste preboljeli raskid. Istovremeno, neprestano razmišljanje o vašoj romantičnoj prošlosti vas može sprječavati da idete dalje. Zato su jasan rez odnosa sa bivšim i traženje emocionalne podrške od vaše društvene mreže važni koraci koje možete preduzeti da si pomognete da što prije prebolite raskid.

Više saznajte na izvornom linku: Saša Leper – Da li još uvijek razmišljate o svom bivšem? / (lolamagazin.com).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.