Zalažu se za vojnu neutralnost Arhiv
Dačić: BiH nikada neće postati članica NATO saveza

Srbija želi korektne odnose sa Sjevernoatlantskim savezom

Avaz.ba

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da se Srbija i Srbi zalažu za vojnu neutralnost te da misli da BiH nikada neće postati članica NATO-a, jer je to nemoguće bez saglasnosti Republike Srpske, odnosno Srba koji u njoj žive.

– NATO treba da uzme u obzir stavove Srbije i srpskog naroda, a mi se zalažemo za vojnu neutralnost i ne ulazimo u bilo kakve saveze. Činjenica da su zemlje članice NATO-a oko nas neće promijeniti ni položaj BiH, ni položaj Srba – rekao je Dačić za ruske Vijesti.

On je istakao da Srbija želi korektne odnose sa Sjevernoatlantskim savezom, posebno pošto je misija NATO-a na Kosovu, koja bi, u skladu sa Briselskim sporazumom, trebala osigurati mir.

– Ali nećemo postati član tog saveza, s obzirom na negativno prethodno iskustvo koje imamo. Zločini NATO-a, koji je ubio mnogo djece, ne mogu se zaboraviti i šteta je što niko za to nije odgovarao – rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, Srbija danas sarađuje sa NATO-om, ali neće zaboraviti šta se dogodilo, posebno da je ishod njihovih postupaka bio proglašenje nezavisnosti Kosova.

Dačić je rekao da Srbija pokušava da postane članica EU, ali to ne znači da treba zaboraviti na tradicionalne odnose sa prijateljima kao što je Rusija, te najavio da će Sporazum o stvaranju slobodne trgovine između Euroazijske ekonomske unije i Srbije biti potpisan najesen.

On je ponovio da Srbija nikada nije uvela i neće nametati sankcije ili bilo kakve restriktivne mjere protiv Rusije, uprkos činjenici da je pod velikim pritiskom.

Dačić je rekao da Srbija nikada neće priznati Kosovo te da je zaključenje nekog sporazuma između Beograda i Prištine prije kraja godine moguće samo ako Priština pokaže da želi kompromis.

(Autor: Avaz)