Dalaj Lama je jedan od najvećih mudraca svijeta koji tvrdi da je čovjek glup jer često žrtvuje zdravlje.

Tokom jednog intervjua novinar je pitao Dalaj Lamu, duhovnog vođu Tibetanaca, šta ga najviše iznenađuje kod čovečanstva, a njegov odgovor bio je fantastičan. U nekoliko rečenica je opisao tužnu i zabrinjavajuću svakodnevicu većine ljudi. Ovo je njegov odgovor:

“Čovek me najviše iznenađuje u čovečanstvu. Jer, on žrtvuje svoje zdravlje kako bi zaradio novac. Tada žrtvuje novac kako bi oporavio svoje zdravlje. A onda je toliko zabrinut za budućnost da ne uživa u sadašnjosti – a rezultat toga je da on ne živi ni u sadašnjosti ni u budućnosti – živi kao da nikada neće umreti, a onda umire nakon što nikada nije zaista živeo.

I zaista je tako. Ljudi trče za zaradom i karijerom stavljajući to ispred svih drugih stvari u životu. Često rade poslove koje ne vole, sakupljaju novac i odriču se svega da bi dočekali mirnu starost i uživali, a kad do toga dođe – više nemaju snage za uživanje u životu, a niti previše vremena.”

Ovo su još neke njegove mudrosti: U životu sledite tri pravila – poštujte sebe, poštujte druge i uvek preuzmite odgovornost za svoje postupke. Kada izgubite bitku, nemojte izgubiti pouku koju iz toga možete izvući. Ne zaboravite da je ponekad velika sreća kad ne dobijete ono što želite.

Nemojte dozvoliti da zbog male nesuglasice izgubite velikog prijatelja. Tokom dana obavezno provedite deo vremena sami sa sobom. Tišina je nekad najglasniji odgovor. Barem jednom godišnje posetite neko mesto na kojem nikada niste bili.

O svojem uspehu sudite po onome čega ste morali odreći da bi došli do njega. Čuvajte majku prirodu. Kad shvatite da ste pogrešili, odmah učinite sve da tu grešku ispravite. Govorite polako, ali razmišljajte brzo. Kod nesuglasica s voljenim osobama ne osvrćite se na prošlost – bavite se isključivo sadašnjom situacijom.

Izvor: pult24

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.