IZBORNIK Hrvatske Zlatko Dalić javio nam se iz Livna, gdje je uz svoju obitelj dočekao vijest o odgodi Europskog prvenstva za iduće ljeto.

“Ovo mijenja sve, planove i program svih nas koji smo uključeni u rad reprezentacije i u nogomet općenito. Toliko smo se veselili tom Euru, u nama je bilo toliko motiva. Napravili smo ozbiljan plan za pripreme, sve je išlo prema planu. No, odjednom se promijenilo baš sve”, rekao nam je Dalić pa u dahu dodao:

“No odluka je ispravna i jedina moguća. To treba stalno isticati. Poštujemo odluku UEFA-e, postoje stvari važnije od nogometa i stvari koje ne ovise o nama. Odluka o odgodi Eura zaista je jedina ispravna. Zdravlje ljudi je najvažnije.”

“Ovo je vrijeme za teške odluke. Svatko mora odlučiti sam za sebe”

Dalić ipak ne krije da se nadao drugačijem raspletu. Svjestan je da iduće ljeto hrvatska reprezentacija više neće biti ista momčad koju je spremao za velike domete na Euru. Nezahvalno je u ovom trenutku govoriti tko će se sve oprostiti od nogometa, ali izborniku smo morali postaviti pitanje što o svemu kaže hrvatski kapetan Luka Modrić, koji je na Euru s Hrvatskom želio završiti karijeru i to s velikim rezultatom. Iduće ljeto puno toga će biti drugačije.

“Moram iskreno reći da je novonastala situacija za nas izbornike i igrače jako teška, Nekako smo se nadali do posljednjeg trenutka da epidemija neće uzeti toliko maha. Da, razgovarao sam s Lukom prije nekoliko dana, kada je sve izmaknulo kontroli. Nismo pričali o njegovom oproštaju, nadali smo se da ćemo se uskoro vidjeti i da će stvari krenuti u boljem smjeru. Nažalost, situacija u Europi se pogoršala. Razgovarat ću opet sa svojim igračima, ali morate razumjeti da je sada vrijeme u kojima se donose teške odluke. Tek smo doznali za odgodu Eura i teško nam je zbog toga. Trebamo sjesti zajedno, razmisliti o programu, opcijama, strategijama. Potom svatko treba razmisliti za sebe, tako razmišljam i o Luki. Jasno je da odgoda Eura za godinu dana donosi puno mladim igračima, za njih je to nova šansa, dok za igrače koji na leđima imaju 33 ili 34 godine, ova odluka otežava sve. Pred njima je još godinu u pola dana visokog intenziteta u nogometu, ako žele na Euro. Ovo mijenja sve i bit će najpoštenije da svatko za sebe donese odluku što i kako dalje”, objašnjava Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Moram sjesti i razmisliti o svemu”

Ključno je i kakva će biti odluka izbornika Dalića. Ugovor s HNS-om veže ga do kraja srpnja. Od početka tekuće godine do kraja mandata ostao je bez utakmice na klupi. Izbornika smo pitali ostaje li uz hrvatsku reprezentaciju i je li novi ugovor stvar formalnosti. 

“Znate da je moja želja bila odraditi Euro 2020 s Hrvatskom, znate i koliko sam bio motiviran. Ponovit ću da nema ljepšeg motiva od rada za reprezentaciju Hrvatske. Sada je pred nama nova situacija. Moram sjesti i razmisliti, moram vidjeti kakvi su termini. Ne znam što će se dogoditi ni gdje ću biti za godinu i pol dana. Nogomet je sada jednostavno nebitan, a ja moramo svemu dobro razmisliti. Svako vrijeme nosi neke nove izazove i situacije. Prije par dana, nisam ovo mogao ni zamisliti, situacija zaista nije dobra za nas trenere”, odgovorio nam je izbornik i zamolio da u prvi plan stavimo ljude kojima želi zahvaliti putem Indexa.

“Hrvatsko zdravstvo radi težak posao, a koliko pratim, drže situaciju pod kontrolom možda i najbolje od svih zemalja u Europi. To je veliko, to je važno i zbog njih posebno moramo biti odgovorni za svoje ponašanje. Čestitam našim doktorima i želim da izdrže sve ovo. O njima sada pišite, hvala Bogu da imamo takve ljude.” 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Više saznajte na izvornom linku: – Dalić za Index: Ne znam hoću li ostati izbornik. Sada pišite o pravim herojima / (index.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.