Damir Mašić je bihaćki pisac koji se, kako to inače biva, pisanjem bavi od srednje škole.

 

Palindrom njegovog početka počinje u muzičkoj grupi ”TNT”u kojoj je bio u ulozi repera, kao i tekstopisca. Unatoč brojnim uspjesima grupe, kao i činjenici da su vodili radio emisiju, grupa je, nažalost, stagnirala. No,to ga nije spriječilo da svoj talenat i ljubav prema pisanju nastavi i dalje.

Iako su tekstovi bili skriveni u fioci starog ormara, ipak su svoj epilog doživjeli 2013. godine na takmičenju ”I Love Una” u organizaciji portala ABC, na kojem je Mašić osvojio treće mjesto.Nakon toga kreće pravi književni val gdje svaki strah biva inferioran pred snagom slova.

2014.godine u mjesecu junu, Mašić objavljuje svoju prvu knjigu naziva ”Soldat ljubavi”.O uspjehu ove knjige govori činjenica da je tadašnji predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović, poželio primjerak.

Taj postupak je ovom mladom piscu pružio spektar novih mogućnosti i oslobodio njegova slova da hrabro plove. 2018. godine, kao odgovor na sazrijevanje, nove početke i novu hrabrost, objavljuje knjigu ”Vodič sreće” koji je u formi eseja.

Knjiga je doživjela uspjeh i pričinila ovom piscu novo zadovoljstvo.

 

O svom radu, pisanju i planovima, Mašić je govorio za portal Biscani.net, a s njim je razgovarala Dejla Šehić.

 

  BISCANI.NET : Šta za Vas predstavlja pisanje?

-Za mene to predstavlja jednu konotaciju hobija, koji dopušta da pronađete svoj ispušni ventil. Lično mi pomaže u trenucima blage melanholije gdje sve to konvertiram u riječi na papiru.

BISCANI.NET : Da li mislite da je književnost danas postala bazdarena?

-U ovoj zemlji danas književnost je zadnja rupa na svirali. Ne ulaže se dovoljno u sport, kamoli u kulturu. Književnost je postala najmanja referenca ulaganja, jer se sve manje čita ili se ne čita dovoljno. Podatak iz Gradske biblioteke u Bihaću, iz 2016. godine gdje je svega 30 ljudi bilo učlanjeno, najbolje govorio tome gdje je književnost danas.

BISCANI.NET : Da li je književnost ranije uživala veće poštovanje?

-Bila je poštovana, prije interneta i svih društvenih mreža. Skoro pa se danas knjige smatraju kao out i kao nešto što nije ”sadržajno”.

 BISCANI.NET :  Kakav je Vaš stav o poziciji književnosti danas u bh. društvu?

-Književnost je na klimavima nogama. Još uvijek se sjećam riječi jednog pisca koji je rekao: ” Amaterizam uništava pjesništvo i pisca”. Ja se ne bih složio sa njim. Treba mladima dopustiti da pišu,svi ispočetka budemo amateri, s vremenom izrastamo u puno jače i bolje pisce. Niko nije startao kao pofesionalac. Ovu zemlju uništava niska čitanost i odnos države prema kulturi.

 BISCANI.NET : Da li su danas mladi autori poništavani?

-Razgovarao sam sa mnogim ljudima koji uživaju veliki talenat, ali se ne usude objaviti knjigu. Ne usude se iz prostog razloga što su veliki troškovi, teško je pronaći recezenta i mnogi problemi koji negdje zadaju muke mladim početnicima i negdje sami sebe poništavaju.

BISCANI.NET : Da li je nova knjiga u pripremi te gdje pronalazite energiju i motivaciju za svoje pisanje?

-Nova knjiga je svakako u pripremi. Sav proces počinje u mojim mislima. Zasad je plan da se njeno objavljivanje desi krajem 2020. godine. Energija i motivacija dolazi uvijek iz prirode, u mom slučaju iz rijeke Une; to mi pruža novu snagu i novu motivaciju.

Kao savjet mladim autorima, naš sagovornik navodi primarno odsustvo straha. Čvrstim stavom, željom i osjećajem, svako slovo se rađa u novu rečenicu. Misli ovog mladog pisca možete pratiti na njegovoj Facebook stranici: Damir Mašić,pjesnik.

 

 

 

 

 

Ekipa Biscani.net portala mu želi uspjeh i sreću u daljnjem radu!