DAN BIJELIH TRAKA U BOSANSKOJ KRUPI: Sjećanje na prijedorske žrtve

E. Hasanagić / biscani.net

Dan bijelih traka, simboličan datum proglašen u znak sjećanja na 3.176 ubijenih stanovnika prijedorskog kraja, obilježava se u Bosni i Hercegovini i brojnim europskim gradovima.

31. maja, prije 26 godina, vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su, a kasnije i u nekim drugim mjestima, izdale zapovijed putem lokalnog radija kojom se zahtijeva od nesrpskog stanovništva da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili plahtama i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

“Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosiće teške posljedice”, zvučao je poziv upućen preko Radija Prijedor tog 31. maja 1992. godine.

U organizaciji Mreže mladih MIZ Bosanska Krupa, u četvrtak, 31. maja, sa početkom u 10 sati, na Gradskom trgu u Bosanskoj Krupi, počet će obilježavanje Dana bijelih traka – sjećanje na prijedorske žrtve.

DAN BJELIH TRAKA
31. maj 2018. godine ( četvrtak):
10:00 sati okupljanje na trgu u Bosanskoj Krupi i stavljanje traka
10:15 kratko obraćanje 
10:30 mirna šetnja do šehidskog obilježja i učenje fatihe pred duše šehida0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...