Bihać, Cazin, Sanski Most, Ključ, Velika Kladuša, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac i Bužim, gradovi su i općine našeg divnog Unsko-sanskog kantona, koji su, na jučerašnji dan, 17.11.2021., bili “pod opsadom” naših srednjoškolaca.

Podsjećamo vas da se Dan srednjoškolaca obilježava u sjećanje na studentske demonstracije u Pragu 1939. koje su nacisti ugušili, zatvorili sve ustanove visokog obrazovanja u Češkoj i poslali više od 1200 studenata u
koncentracione logore.

Ove godine su se vratili mirni protesti na ulice Usk, ukazujući na probleme i potrebe srednjoškolca. Pored uobičajenog govora o Danu srednjoškolaca, te po željama lokalnih vijeća, i određenih manifestacija i drugih kreativnih načina obilježavanja ovog dana, srednjoškolci su ovog puta u sklopu istog uvrstili i minutu šutnje u spomen na streljanih 9 studenata i profesora, nakon čega je uslijedilo i simbolično puštanje 9 balona u zrak.

Ukupno 21 Vijeće učenika sa područja unsko-sanskog kantona odradilo je ovu aktivnost i ponosno predstavilo važnost ovog dana javnosti. Oni su srednjoškolci. Oni su borci. Uvijek.

#mrevukusk #mresvubih #vijećeučenika #srednjoškolac #srednjoškolci #aktivizam #aktivisti
#dansrednjoškolaca

(Biscani.net)