Milorad Dodik već danima daje izjave brojnim medijima u kojim žali za sudbinom haškog optuženika Radovana Karadžića kojem će uskoro biti izrečena presuda za genocid počinjen u Srebrenici počinjen 1995. godine.

Danas je Dodik otvorio i Studentski dom na Palama koji nosi Karadžićevo ime kazavši da je to učinio kao znak podrške haškom optuženiku. No, Dodik nije uvijek gajio ovakve osjećaje i poštovanje prema Karadžiću.

U brojnim intervjuima koji su obavljeni odmah po okončanju rata, Dodik je bio probosanski orijentisan i protivio se politici Radovana Karadžića, Ratka Mladića i drugim osobama koje se terete za brojne svirepe zločine.

U intervjuu koji je objavio magazin Slobodna Bosna 22. marta 1996. godine, kazao je kako i Karadžić i Mladić trebaju u Hag. Istakao je kako svako treba da ispašta za zločine koje je počinio i da se ne treba njihova odgovornost “svaljivati na leđa cijelog srpskog naroda”.

Također i snimak RTS-a kada je Dodik gostovao u jednoj emisiji, dokazuje da je Dodik svoje mišljenje tokom godina potpuno promijenio.

“Sad jedan čitav narod ispašta u RS-u i Srbiji zato što je jedan Mladić odlučio da se neće predati i da neće da ode na sud ili Karadžić. I onda kaže ‘ja volim srpski narod’. Đavola on voli”, rekao je tada Dodik.

Godinama nakon, Dodik je promijenio retoriku, na osnovu čega je dobio nekoliko izbora i fotelja.