Danas je Evropski dan doniranja i transplatacije organa

A.Zunic/biscani.net

Danas se obilježava Evropski dan doniranja i transplantacije organa, čiji je cilj upoznavanje javnosti sa dostignućima transplantacijske medicine i važnošću odluke o darivanju organa poslije smrti.

Također, ovo je način da se iskaže podrška i solidarnost onima koji čekaju na presađivanje organa, te zahvalnost i poštovanje svim donatorima i njihovim porodicama, koji su plemenitim činom spasili druge živote.

Transplantacija organa je u posljednjih nekoliko decenija poboljšala kvalitet života stotina hiljada pacijenata. Trenutno više od 144.000 pacijenata čeka transplantaciju u zemljama članicama Savjeta Evrope, a svaki dan, 18 pacijenata na listama čekanja umre.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, nema napretka u ovoj oblasti. Vrlo malo pažnje se posvećuje ovom način liječenja, koje spašava živote, upozoravaju iz Udruženja dijaliznih i transplatiranih bolesnika Federacije naše zemlje.

Istakli su da od 3.000 pacijenta, jedna trećina bi mogla biti spašena transplantacijom samo da se zdravstvena politika i ljekari više pobrinu i uključe u implementaciju izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva FBiH, koje su usvojene prije manje od godinu dana.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...