Nakon što su je danas ministri prihvatili, otvorena je i procedura razmatranja pristiglih zahtjeva kao i onih koji će tek uslijediti a odnose se na raspodjelu sredstava iz ekoloških naknada a koji se plasiraju putem Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša.

Ministarstvo zdravstva i socijalne politike pripremilo je a Vlada je danas dala zeleno svjetlo kada je u pitanju novčana podrška za nezaposlene majke porodilje. Tako će i u ovoj godini one imati pravo na iznos od po 100 maraka. U Vladi ističu da će nastaviti sa trendom redovne isplate sredstava, ali moraće se sanirati dug i iz ranijih godina. U ovoj godini nastavlja se i podrška majkama kroz dječiji dodatak.

Pred članovima Vlade danas se našlo i nekoliko izvještaja o radu zdravstvenih ustanova u prošloj godini. I to apoteke iz Bužima i Sanskog Mosta kao i domovi zdravlja Bosanska Krupa, Ključ i Bužim. Iako su svi podržani, činjenica je da su osim bužimske, ostale ustanove negativno poslovale. Razlog tome je, uglavnom, situacija koju je prouzrokovala pandemija.

Oko 1,3 miliona maraka biće u ovoj godini utrošeno u različite ekološke projekte koje ponude javna poduzeća, ustanove i organizacije. Sredstava su osigurana iz ekoloških naknada koje svake godine raspoređuje Ministarstvo građenja i to prema tačno utvrđenim kriterijima.

Od ostalih tačaka, ministri su se usaglasili i oko Izvještaja o radu Veterinarskog zavoda, te stanju budžeta za prva tri mjeseca 2021. godine. Razriješeno je više članova školskih odbora, Socijalno-pedagoške životne zajednice te imenovani članovi privremenog UO Opće bolnice Sanski Most.

(rtvusk)