Svjetski dan bez nošenja grudnjaka još od 2011. godine obilježava se svakog 13. oktobra. Ovaj dan nosi važnu poruku, podizanje svijesti o važnosti redovnih pregleda i ranog otkrivanja raka dojke.

Stoga, ako već niste, slobodno barem danas odbacite ovaj odjevni predmet, pa osim što ćete se osjećati ugodnije, razmislite o svom zdravlju koje uvijek treba biti na prvom mjestu.

nače, cijeli mjesec oktobar je u znaku borbe protiv ove opake bolesti koja potresa žene širom svijeta.

Na društvenim mrežama pod hashtagom #NoBraDay mogu se vidjeti brojne objave poznatih i manje poznatih žena koji su na taj način postale dio ove svjetske akcije.

“Vodite brigu o svojim grudima, jer vaš život ovisi od toga. Posjetite liječnika ako imate nekih nedoumica, strahova ili pitanja.” “Današnji dan je podizanje svijesti i podsticanje žena da prepoznaju prve znakove raka dojke.””Rak dojke ubija kao i svaki drugi ako se ne tretira na vrijeme.” “Uzmite grudi u svoje ruke danas i obavite pregled.” “Dan bez grudnjaka je borba protiv raka dojke”, samo su neke od uobičajenih motivirajućih poruka koje aktivistice šire putem Instagrama, Twittera, Facebooka.

Izvor: azra.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.