Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. oktobra. Ovim danom ukazuje se na to koliko je za razvoj društva bitan rad učitelja i nastavnika.

Cilj Svjetskog dana učitelja je dati podršku učiteljima i nastavnicima, te da im se da društvena važnost koju zaslužuju.

Proglasio ga je UNESCO 1994. godine.

Sindikat učitelja HNK-a uputio je čestitku povodom Svjetskog dana učitelja poručivši kako ove godine ”naš dan obilježavamo u prilično teškim uslovima”.

Istaknuto je kako su zahtjevi koji se stavljaju pred učitelje i Sindikat ogromni te da je potrebno sada više nego ikada zajedništvo snaga, podrška i razumijevanje društva ”da iznesemo sve zadaće koje se od nas očekuju”.

”Naša uloga u društvu je od nemjerljivog značaja budući da direktno ulažemo u zalog budućnosti – našu djecu, bivajući mostom koji povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost. Još je Platon govorio: ‘Ako Atena ostane bez postolara, Atenjani će ići bosi. Ako Atena ostane bez učitelja, Atene neće biti.’ Dragi, učitelji, nadamo se da će nas unatoč svemu i dalje biti, i to još snažnijih, kreativnijih spremnih da promijenimo svijet. Sretan nam 5. oktobar, Svjetski dan učitelja”, poručeno je iz Sindikata učitelja HNK.

Izvor: BHRT.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.